Lábszag

Lábszag

Bárkinek lehet büdös a lába, de egyesek hajlamosabbak rá, mint mások. Hogyan lehetséges ez?

Feleség, férj, legjobb barát, munkatárs vagy akár mi magunk. A lábszag igen kellemetlen, és akár egy pillanat alatt betöltheti a szobát, főleg, ha egész nap talpon voltunk. Rendkívül kínos és önbizalom romboló lehet, valamint nagyban befolyásolhatja cipőválasztásunkat is.

A lábszag kialakulásáért gyakran az izzadást hibáztatják, bár nem a verejtékezés az egyetlen oka a kellemetlen szagoknak. Lábunkon és cipőnkben baktériumok szaporodhatnak el, ha nem kezeljük őket olyan termékekkel, melyek csökkentik a nedvességet.

A Scholl Fresh Step Antiperspirant Foot Spray & Scholl Step Shoe Spray közvetlenül az izzadt lábfejeket veszi kezelésbe, hogy megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását.

Miért izzad a láb?

Lábakon körülbelül 250 000 verejtékmirigy található - jóval több, mint testünk bármely más részén. Az izzadás teljesen természetes folyamat: puhán és rugalmasan tartja a bőrt, illetve szabályozza a lábak hőmérsékletét. Bárkinek izzadhat a lába, de azok, akik egész nap talpon vannak vagy stresszhatás éri őket, sokkal jobban érintettek ebben, mint mások.[1] A lábak egyenként akár napi 2,5 deciliter verejtéket is termelhetnek, amely tökéletes táptalajt biztosít a meleg és nedves körülmények között szaporodó baktériumok számára.

 

Rossz szagot okozhat az izzadtság?

Az emberek gyakran úgy gondolják, hogy a verejtékezés a rossz szagok oka, de nem teljesen igaz. A kellemetlen illatot olyan baktériumok termelik, amelyek a cipőkben tenyésznek a hő, illetve a páratartalom miatt. Megtámadják és elbontják a verejtékmolekulákat és rossz szagokat okoznak.

 

Hogyan akadályozzuk meg a lábszagot?

A túlzott izzadás ellen az alábbiakat tehetjük:

  • Viseljünk természetes anyagból készült zoknit, például pamutzoknit és olyan cipőt, amely lehetővé teszi a lábak szellőzését, ezáltal megelőzi a rossz szagot okozó baktériumok elszaporodását.
  • Amennyiben nagyon izzadunk, egy izzadásgátló spray segíthet, de a megfelelő cipő higiénia szintén elengedhetetlen. Használjunk aktív-szénnel készült dezodort a cipőkhöz és talpbetétekhez a rossz szagok kiküszöbölése érdekében. Naponta váltogassuk a cipőket, hogy legyen idejük kiszáradni, mielőtt újra viselnénk őket.1
  • Vágjuk rövidre körmeinket, tisztítsuk meg őket és távolítsuk el a bőrkeményedéseket egy lábreszelő segítségével. A nedves, kemény bőr nyirkossá válhat és kiváló táptalajt biztosíthat a baktériumok számára.1

 

Szüntessük meg a rossz szagokat a Scholl termékeivel

A Scholl Fresh Step Antiperspirant Spray semlegesíti a szagokat és csökkenti a nedvességet, biztosítva a lábak 24 órás védelmét a szagok ellen. Könnyű, finom illatot kínál a lábszag ellen, és biztosítja lábaink frissességét.

A Scholl Fresh Step Shoe Spray gyorsan eltünteti a szagokat, 24 órás védelmet nyújt a cipőknek a szagok ellen és frissességet biztosít. Szárító hatásának köszönhetően izzadt lábaink hamarosan a múlté lesznek.

A büdös láb többnyire ártalmatlan jelenség, amely azonnal eltűnik, ha megfelelően kezeljük. Néha azonban egy mögöttes egészségügyi probléma tünete lehet. Amennyiben semmilyen kezelés sem segít vagy lábaink rendkívüli módon izzadnak, érdemes orvoshoz fordulnunk.1

 

SCHOLL TIPP: Mossunk lábat minden este

Ne feledkezzünk meg lábainkról fürdéskor sem! Alaposan mossuk meg, illetve szárítsuk meg őket, különösen a lábujjaik közötti részeken.

 

Scholl lábszag elleni termékek

Vessünk egy pillantást a Sholl termékcsaládjára, melyek segítenek leküzdeni az izzadságot és az ezzel járó kellemetlen lábszagot.

FIGYELMESEN OLVASSA EL A HASZNÁLATI UTASÍTÁST. CSAK A LEÍRTAKNAK MEGFELELŐEN ALKALMAZZA. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.

 

[1] http://www.nhs.uk/Livewell/foothealth/Pages/smellyfeet.aspx