Lábgombásodás

 

Lábgombásodás

Kérdésünk van a lábgombásodásról? A Scholl valószínűleg tudja rá a választ. Olvassunk tovább, hogy többet is megtudjunk a lábgombásodás okairól, tüneteiről, illetve kezeléséről.

 

Mi valójában a lábgombásodás?

A lábgombásodás az egyik leggyakoribb lábfertőzés a felnőtt lakosság körében, amely általában a lábujjaknál kezdődik, majd onann terjed tovább. Számos gombafajta okozhatja, amelyből néhányuk már eleve az egészséges bőrön él, de egészen addig nem jelentenek problémát, amíg el nem szaporodnak. A fertőzés általában viszketéssel és égő érzéssel jár, valamint a bőr berepedését és hámlását okozza.

Mi a gombás bőrfertőzés?

Mindannyiunk bőrén élnek mikrobák. Legtöbbször ártalmatlanok és nem okoznak semmilyen problémát. Ugyanakkor bizonyos iőszakonként - pl. nedves és meleg körülmények között - a gombák elszaporodhatnak, így bőrük fertőzötté válik. A dermatophyták olyan gombafajok, melyek gombás fertőzések kialakulását okozhatják különböző testrészeken, mint például a bőr, körmök, fejbőr és a haj külső rétege. A gombák paraziták, vagyis más organizmusokból élnek: a lebontott szövetekből táplálkoznak, ideértve az emberi bőrt is. A gombás fertőzések igen ragályosak és közvetlen vagy közvetett érintkezés útján is terjedhetnek: közvetlenül a bőr-bőrrel való érintkezés során, közvetetten pedig a szennyezett tárgyak megérintésével terjednek.

 

Mi okozhat lábgombásodást?

A fertőzés általában a gombákkal való közvetlen kapcsolat révén következik be. Például, ha mezítlábazunk nyilvános helyeken - azaz öltözőkben, zuhanyzókban és úszómedencék körül -, sebezhetővé válunk a gombás fertőzésekkel szemben. A fertőzés nedves padlókon, illetve zoknik, cipők és nedves törülközők által is kiválóan terjed.

A lábgombásodást leggyakrabban a Trichophyton rubrum vagy Trichophyton mentagrophytes (Dermatophytes) gombák okozzák. Kedvező körülmények között ezek a gombák elszaporodhatnak, így a bőr fertőzötté válik, ami lábgombásodáshoz vezethet. A gombás fertőzés leginkább nedves lábakon fordul elő, különösen a lábujjak között. Ugynaakkor a lábgombásodás száraz és hámló bőrön is előfordulhat a természetes védőolajok hiánya miatt. Ha nem kezeljük időben, a lábgombásodás elterjedhet és megfertőzheti az egész lábat, sőt még a lábujjakat is. A test egyéb területei szintén megfertőződhetnek.

Vessünk egy pillantást a lábgombásodás leggyakoribb kiváltó okaira:

 • Páratartalom: A nedves, meleg és izzadt láb ideális feltételeket teremt a gombák elszaporodásához.
 • Szegényes higiénia: A lábgombásodást okozó gomba az elhalt bőrszövetben él és abból táplálkozik. Ezért igen fontos, hogy rendszeresen mossunk lábat, illetve rendszeresen cseréljünk cipőt és zoknit az újbóli fertőzés elkerülése érdekében.
 • pH növekedés: A bőr pH-értékének emelkedésével védőfunkciója is károsodhat, így érzékenyebb lehet a fertőzésekkel szemben. A bőr pH-ja magasabb lehet azokon a területeken, ahol két réteg bőr találkozik vagy összedörzsölődik egymással, pl. a lábujjak között.
 • Sérült bőrfelület: Az organizmusok a sérült bőr rétegeit támadják meg, mint például a vágások vagy egyéb sérülések helyét, és ott szaporodnak el.

 

Mik a lábgombásodás leggyakoribb tünetei?

Kétféle típusú lábgombásodás létezik: a lábujjak (interdigital) közötti és a talpakon lévő (moccasin). Ha tudni szeretnénk, hogyan ismerhetjük fel a lábgombásodást, a következő jelekre figyeljünk:

 • viszkető, vörös kiütések a lábujjak között
 • megvastagodott bőr a talpakon
 • pikkelyes, hámló és száraz bőr
 • különböző fokozatú viszketés és égő érzés
 • töredezett és hámló bőr
 • vérzés
 • vízhólyagok

 A sebek és repedések potenciális előhelyek a baktériumok számára.

 

Mik a lábgombásodás következményei?

A nem kezelt gombás fertőzés másodlagos fertőzésekhez vezethet. A fertőzés gyengíti a bőr védekező funkcióit, ezáltal lehetővé válik, hogy más baktériumok is bejussanak a bőrbe.

A lábgombásodás fájdalmas és csúnya lehet. Ezért javasolt mielőbb elkezdeni a kezelést, mert ha nem kezeljük, továbbterjedhet és megfertőzheti a lábujjakat, sőt akár az egész lábat is. A gombás fertőzés ráadásul a test más részeire is kiterjedhet.

Ne hagyjuk figyelmen kívül lábainkat, fontos, hogy elegendő figyelmet fordítsunk rájuk a bőrápolási rutin részeként.

 

Hogyan kezeljük a lábgombásodást?

A krémektől a spraykig többféle módon kezelhetjük a lábgombásodást. A Scholl Athlete’s foot care termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek a fertőzés enyhítésében és kezelésében. Fontos, hogy a termékeket az előírásnak megfelelő időtartamig használjuk, mivel a gomba még akkor is jelen lehet, ha a tünetek már teljesen megszüntek. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, kérjünk tanácsot egy szakembertől, hogyan kezelhetjük a lábgombásodást.

 

Scholl Product FAQs

Miben különbözik a Scholl Athlete Foot Complete Pen and Spray a többi módszertől?

Ez egy egyedülálló, kétlépcsős megoldás: a Pen and Shoe Spray nemcsak a lábgombásodást kezeli, hanem segít a bőr helyreállításában és védelmében, hogy csökkentse az ismétlődő fertőzés kockázatát.

 

Miért hat másként az Athlete's Foot Complete Pen & Spray Kit a lábgombásodás ellen?

Fizikai szinten kapcsolódik a gombához, és nem lép kölcsönhatásba a test sejtjeivel. Közvetlenül a gombát célozza meg, és olyan környezetet teremt, ahol a gomba nem képes szaporodni. Elősegíti a bőr regenerálódását, és megerősíti a bőr védőrétegét, hogy megakadályozza az újbóli fertőzést.

 

Hogyan működik a Treatment Pen?

A precíziós applikátor a megfelelő mennyiségű krémet viszi fel, amely vékony réteget képez a fertőzött bőrfelületen. A krém könnyen alkalmazható és gyorsan felszívódik. Biztosítja a megfelelő nedvességet, de nem hagy zsíros utánérzetet a bőrön. Kifejezetten úgy lett kifejlesztve, hogy olyan környezetet hozzon létre a bőrön, amely kedvezőtlen a gomba számára. Soha ne érintse meg a fertőzött területet.

 

Hogyan működik a Shoe Spray?

A permet segít megelőzni az (újra)fertőződést a baktériumok és mikroorganizmusok szintjének csökkentésével, melyek a gombás fertőzést okozzák.

 

Hogyan alkalmazható a toll a fertőzött bőrterületen?

Kezdje meg a kezelést a lábgombásodás első tüneteinek megjelenésekor.

 • Használat előtt mossa és szárítsa meg lábait
 • Tartsa a tollat fejjel lefelé és fordítsa el a toll alját, majd oszlassa el a krémet
 • Ha először használja a tollat, az óramutató járásával megegyező irányba tekerje a toll alját, amíg a krém kifolyik
 • Vigye fel a krémet a fertőzött területre, a talpakra vagy a lábujjak közé, és hagyja száradni 1-2 percen keresztül
 • Alkalmazza a készítményt naponta kétszer 4 héten át

Amennyiben a tünetek súlyosbodnak a készítmény alkalmazásakor vagy a kezelés után is fennállnak, kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Hogyan kell használni a sprayt?

A kezelés kezdetén alkalmazza a permetet a cipője belsejében. Minden cipőt hetente egyszer permetezzen be, cipőnként 3 fújással. Hagyja, hogy kiszáradjon a cipő, mielőtt újra viselné.

 

Mennyi ideig tart a spray?

A Shoe Spray 2 pár cipő kezeléséhez elég 4 hétig. Mindig olvassa el a használati utasítást.

 

Használható a Athlete's Foot Complete Pen & Spray Kit gyerekek esetében is?

Igen, a Scholl Athlete Foot Complete készlet 4 évesnél idősebb gyermekek számára is alkalmas. A termék használata gyermekek számára csak felnőtt felügyelete mellett ajánlott.

 

Hogyan kell tárolni a Athlete's Foot Compete Pen & Spray készletet?

Tartsa a terméket az eredeti csomagolásban és szobahőmérsékleten (15-25 ° C).

 

Mire kell ügyelni a termék használatakor?

Ne használja a terméket a Spray and Pen-en és csomagolásán feltüntetett lejárati idő után. Kerülje a szemmel és nyálkahártyával való érintkezést. Ne permetezze a cipőpermetet közvetlenül a bőrre. A fertőzésveszély elkerülése érdekében csak egy személy használja a terméket. Ne használja a terméket, ha allergiás a készítmény bármely összetevőjére.

 

A sprayt és a tollat is kell használni a kezelés egész ideje alatt?

Igen, a legjobb eredmény elérése érdekében erősen ajánlott mind a spray, mind a toll használata a négyhetes kezelési időszak végéig.

 

Mi a teendő, ha túl sokat használt a termékből?

Ha túl sokat használt a termékből, egy zsebkendő segítségével óvatosan törölje le a felesleges folyadékot a bőrről. Győződjön meg róla, hogy alaposan kezet mosott, és ne érintse meg az érzékeny területeket, például a szemét.

 

Mi történik, ha nem fejezi be a teljes kezelést?

A legjobb eredmény elérése érdekében mindig ajánlott a teljes négyhetes kezelési időszak betartása. Ha a tünetek nem javulnak, kérjük, forduljon orvoshoz.

 

Minden típusú cipőhöz használható a spray?

A spray minden típusú cipőhöz alkalmazható. Ha azonban bizonytalan a cipő anyagának érzékenységében, először csak egy kis részt permetezzen be, hogy biztos lehessen benne, a permet nem okoz elszíneződést.

 

Mi történik, ha a sprayt véletlenül a cipő külsején alkalmazza?

Ha véletlenül a cipő külső felületét permetezte be, óvatosan törölje le a sprayt.

 

Mi történik, ha a tünetek nem javulnak az Athlete's Foot Complete Pen & Spray Kit használata után?

Ha a fertőzés tünetei nem javulnak a kezelés alkalmazása után, kérje ki orvosa tanácsát.

 

Mi történik, ha véletlenül a kezére vagy az ujjaira is kerül a termékből?

Ügyeljen rá, hogy alaposan megmossa a kezét, elkerülve az arc vagy a test egyéb érzékeny területeinek megérintését.

 

Hányszor kell befújni a cipőt?

A cipő méretétől függően ajánlott legalább háromszor befújni a cipőt.

 

Vannak olyan összetevői a terméknek, amelyek allergiát okozhatnak?

Ne használja a terméket, ha allergiás az alábbiakban felsorolt összetevőkre:

Toll: Olile-Active™, Aqua, Paraffinum Liquidum, Izopropil-palmitát, Glycerin, Trilaureth-4-foszfát, Alkohol-denat, Nátrium-poliakrilát, Solanum Tuberosum Keményítő, Panthenol, Undecylenic Acid, Nátrium benzoát.

 

Használhatom a terméket más krémekkel együtt vagy abba kell hagynom a hidratáló használatát?

Nem ajánlott semmilyen egyéb termék használata az Athlete’s Foot Treatment Pen mellett a kezelés teljes ideje alatt.

 

Mennyi ideig tart egy Athlete's Foot Complete Pen & Spray készlet?

Amennyiben az utasításoknak megfelelően használja, a készlet legalább egy kezelésre elég. A lejárati idő megtalálható a csomagoláson és a Pen and Spray applikátoron.

 

Használhatom a Athlete's Foot Complete Pen & Spray készletet többször is egy évben?

Igen, a készlet egy évben többször is használható megelőzés és kezelés céljából.

 

A Scholl tippjei lábgombásodás ellen

 • Törölköző

A lábgomba meleg, nedves körülmények között terjed. Miután megmostuk lábainkat, alaposan alaposan szárítsuk meg őket, különös gonddal a lábujjak közötti részeket. Mossuk ki a törülközőt, mielőtt újra használnánk!

 • Mezítlábazás

Hagyjuk, hogy szabadon szellőzzenek lábaink és segítsük elő a véráramlást, azáltal, hogy mezítláb járkálunk tiszta környezetben. A mezítláb sétálás nem ajánlott cukorbetegek számára.

Kövessük a következő lépéseket.

Még több hasznos tipp

 1. tipp

Ne viseljünk túlságosan szűk cipőket és gondoskodjunk lábaink megfelelő szellőzéséről. A gyöngyvászon edzőcipők vagy a nyitott cipők segítenek ebben.

 1. tipp

Kerüljük a nedves cipők viselését, és mindig alaposan szárítsuk meg őket. Ugyanez vonatkozik a zoknikra is. A cipőt és a zoknikat rendszeresen, lehetőleg naponta cseréljük.

 1. tipp

Viseljünk pamutból készült zoknit, mert légáteresztőbb, mint a szintetikus anyagú.

 1. tipp

A lábápolás egyben megelőzést is jelent: naponta mossuk meg a lábakat és alaposan szárítsuk meg őket. Addig ne húzzunk zoknit, amíg a lábunk teljesen meg nem száradt.

 1. tipp

A lábfejeken és lábujjakon alkalmazott hintőpor segít csökkenteni a verejtékezést. Higroszkópos hatása miatt felszívja a nedvességet, és csökkenti a rossz szagokat.

 1. tipp

Kerüljük a mezítlábazást, különösen a nyilvános helyeken. Viseljünk papucsot vagy zuhanyzócipőt a medencék és szaunák környékén.

 1. tipp

Ha lábgombásodásunk van, gondolkodjunk másokra és próbáljuk meg elkerülni a fertőzés elterjedését. Kerüljük a mezítláb járkálást, és rendszeresen cseréljük a törölközőket és az ágyneműt.

 

Lábgombásodás elleni termékek

A Scholl termékek nem csak a lábgombásodást kezelik, hanem segítenek a bőr helyreállításában és védelmében, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

 

Lábgombásodás elleni termékek

A Scholl termékek nem csak a lábgombásodást kezelik, hanem segítenek a bőr helyreállításában és védelmében, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

MINDIG OLVASSA EL A CÍMKÉT. CSAK A HASZNÁLATI UTASÍTÁSNAK MEGFELELŐEN ALKALMAZZA. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.