Szemölcsök és lábszemölcsök

 

Kérdeznénk a szemölcsökről vagy lábszemölcsökről? A Scholl valószínűleg tudja a választ. Olvassuk el a szemölcsök kialakulásának okait, a tüneteket és a kezelés módszereit.

 

Mik a szemölcsök és a lábszemölcsök?

A szemölcsök és lábszemölcsök kisebb, gyakran kemény csomók formájában jelennek meg a kezeken vagy lábakon és egyenként vagy akár csoportokban is előfordulhatnak. Néhány szemölcs kifejezetten a test bizonyos részein tűnik fel, például a lábszemölcs (orvosi nevén verrucae pedis), amely kizárólag a talpakon alakul ki. Ezzel ellentétben a szemölcs, más nevén közönséges szemölcs (orvosi nevén verrucae valgaris) általában a lábujjakon, a kezeken, illetve a kéz ujjain található.[1]

A szemölcsök általában kicsi, megkeményedett bőrterületnek tűnnek. A bőrrel azonos színűek, leggyakoribb típusuk durva, lapos és gyakran ráncos is. A talpon lévő szemölcsök leggyakrabban fehér színűek, fekete ponttal (véredény) a felszínükön. Ezek igen fájdalmasak lehetnek a testsúly által rájuk nehezedő nyomás miatt.

 

Mi okozza a szemölcsöket és lábszemölcsöket?

A fertőzés érintéssel terjed, és különösen olyan népszerű helyeken, mint az úszómedencéknél, közös zuhanyzókban, öltözőkben, tornatermekben vagy egyéb meleg és nedves környezetben fordulhat elő.

 

Hogyan alakulnak ki, illetve terjednek a szemölcsök?

A szemölcsök, illetve lábszemölcsök a bőr felső rétegének fertőzései, melyet a humán papillomavírus (HPV) családba tartozó vírusok okoznak. A több mint 100-féle változatban létező vírus nagyobb valószínűséggel okozhat szemölcsöket, ha sérült bőrrel kerül közvetlen kapcsolatba.

Amennyiben szemölcsünk lesz, valamikor a múlt során érintkezésbe kerülhettünk egy szemölcsöt okozó vírussal, ami akár jópár évvel ezelőtt is megtörténhetett. Az emberek leggyakrabban közvetlen bőrkontaktus útján kerülnek kapcsolatba a szemölcsökkel, például, ha kezet fognak valakivel. A szemölcsöt tárgyak közvetítésével is elkaphatjuk, például ha ugyanazt a törülközőt használjuk vagy ugyanazt azt ajtókilincset fogjuk meg, mint a fertőzött személy.[2] Lábszemölcsöket többnyire nedves padlón, például fürdőszobai szőnyegeken vagy nyilvános úszómedencéknél kaphatunk el.[3]

 

Hogyan néznek ki a szemölcsök, illetve lábszemölcsök?

A közönséges szemölcs kerek vagy ovális alakú, szilárd és kiemelkedik a bőrből. Gyakran durva, egyenetlen felületű és változó méretű, 1 mm vagy akár 1 cm átmérőjű is lehet. Általában nem fájdalmas, bár esetenként viszkethet vagy vérzik. Jó tudni, hogy egy vagy akár több szemölcs is kialakulhat egyszerre. [4]

A lábszemölcsök apró, egyenetlen kinövések a talpakon. [5] Fehér színűek, fekete ponttal (hajszálerekkel) a felületükön. A szemölcsök felülete inkább sima, kevésbé emelkedik ki a bőrből. [6]

 

Hogyan előzhetők meg a szemölcsök, illetve lábszemölcsök?

Legtöbben elkapjuk a szemölcsöket életünk során, de léteznek olyan megelőző lépések, amelyekkel minimalizálhatjuk a szemölcsök kockázatát, illetve megelőzhetjük terjedésüket, amennyiben megfertőződtünk volna.[7]

A rendszeres és alapos kézmosás fontos lépés. Törekedjünk az egészséges és hidratált bőr elérésére, illetve próbáljuk meg elkerülni körmeink vagy a körömágybőr rágását. Mindig tiszta, friss törölközőt használjunk a közös helységekben, például az edzőteremben és ha szemölcsünk van, viseljünk kesztyűt a tornaszerek használatakor, hogy megakadályozzuk annak továbbterjedését.

Továbbá javasolt szárazon tartani lábainkat és minden nap zoknit cserélni, mivel ezek elhagyása miatt a HPV továbbterjedhet. Ne vakargassuk és ne próbáljuk meg eltávolítani a szemölcsöt (másokét se), mivel átterjedhet más testrészekre is.

Ha olyan területen jártunk, ahol HPV-nek lehettünk kitéve, alaposan mossuk meg lábunkat fertőtlenítő hatású, antiszeptikus szappannal.[8]

 

Hogyan szabaduljunk meg a szemölcsöktől?

Bár a test különböző pontjain található szemölcsök néha önmaguktól is eltűnnek, általában valamilyen kezelés bevetésére van szükség. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy mindkét opció sok türelmet igényel és fájdalmas is lehet.[9] A házi módszerek nem ölik meg a HPV-t, de olyan környezetet hoznak létre, amely megnehezíti a szemölcsök vagy lábszemölcsök túlélését.

Számos módon kezelhetjük a szemölcsöket, de a leggyakoribb módszerek a következők:

  • Szalicilsav - Megváltoztatja a bőr szerkezetét, így a szemölcs elhal. Feloldja azt az anyagot, amely a bőrsejtek összeragadását okozza, ezáltal a szemölcs is feloldódik. Ez a módszer hetekig is eltarthat, és változó eredményt kínál.
  • Folyékony nitrogén - Az orvosilag alkalmazott módszer folyékony nitrogén használatával fagyasztja le a szemölcsöt vagy lábszemölcsöt. Az alternatív opciók, mint például a Scholl Freeze Verruca & Wart Remover, dimetil-éter és propanin keverékét használják a fagyasztó hatás elérése érdekében. Nemcsak klinikailag bizonyítottan gyors és hatékony kezelést jelentenek, hanem otthonunk kényelmében is elvégezhetők. Megfelelő használat mellett a szemölcs vagy lábszemölcs 10-14 napon belül fokozatosan lehámlik és a test egészséges szövetekkel helyettesíti a szemölcsöt.

Amennyiben a szemölcs még az otthoni kezelés és a háziorvosi ellátás után sem múlt el, a műtéti eltávolítás szintén opció. Vessünk egy pillantást a szemölcsök lehetséges sebészeti eltávolítására:

  • Elektrosebészet és kikaparás - Az elektrosebészet elektromos töltést használ, amely megégeti a szemölcs bőrét. A kikaparás a szövet sebészeti eltávolítását jelenti egy éles kés vagy kisebb, kanál alakú eszköz segítségével. A két eljárást gyakran együtt alkalmazzák.[10]
  • Lézeres sebészet - Ez az eljárás intenzív fénysugárral vagy lézerrel égeti le a szemölcs szöveteit.[11]

OLVASSA EL A HASZNÁLATI UTASÍTÁST. CSAK AZ ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN ALKALMAZZA. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.

 

[1] http://podiatrymed.co.nz/warts

[2] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/viruses-cause-skin-warts#1

[3] https://www.britishswimming.org/members-resources/athletes-and-parents/understanding-verrucas/

[4] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Symptoms.aspx

[5] http://www.webmd.boots.com/foot-care/verrucas-symptoms-treatment-prevention

[6] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Symptoms.aspx

[7] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Prevention.aspx

[8] http://www.webmd.boots.com/foot-care/verrucas-symptoms-treatment-prevention?page=2

[9] http://www.nhs.uk/conditions/Warts/Pages/Introduction.aspx#treatment

[10] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/warts-electrosurgery-and-curettage-topic-overview

[11] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/laser-surgery-for-warts