Vízhólyagok


Kicsik és fájdalmasak – a vízhólyagok felérnek egy rémálommal mindenkinek, különösen azoknak, akik szeretnek sportolni. 

 

Mik a vízhólyagok, és miként előzhetők meg?

-Scholl Top Tip-
Védje őket

A fertőzés elkerülése érdekében a vízhólyagok soha ne érintkezzenek homokkal vagy porral. Fedje le őket, amíg teljesen meg nem gyógyulnak, még akkor is, ha már nem fájnak.

Kedvenceink

Vízálló Vízhólyag Tapasz

Védőtapaszok a kialakult vízhólyagokra.

Kövesse egészséges lépéseinket

Vízhólyagok

Kicsi és fájdalmas. A vízhólyag mindannyiunk számára rémálom, de különösen a sport szerelmeseinek egy új edzőcipő betörésekor.

Kövesse egészséges lépéseinket

Vízhólyagok

Kicsi és fájdalmas. A vízhólyag mindannyiunk számára rémálom, de különösen a sport szerelmeseinek egy új edzőcipő betörésekor. Az ismétlődően felbukkanó vízhólyagok az idő múlásával bőrkeményedéssé alakulhatnak. Tudjunk meg többet a vízhólyagokról, illetve azok kezeléséről.

Mi is valójában a vízhólyag?

A vízhólyag tulajdonképpen a természet ragtapasza. Olyan, mint egy vízzel teli légzsák, amely megvédi a sérült bőrfelületet és esélyt ad rá, hogy a bőr anélkül meggyógyuljon, hogy ki lenne téve a környezeti hatásoknak.

Ha bőrünk folyamatosan nagymértékű dörzsölésnek és/vagy nyomásnak van kitéve, egy megemelkedett bőrterület létrehozásával reagál, hogy megvédje az adott testrészt. A vízhólyag belsejében lévő tiszta folyadék a plazma (vagy vörösvérsejtek nélküli vér), melynek létfontosságú szerepe van az emberi test működésében, mivel véralvadást okoz. Ez a folyadék párnázza ki a sebet és védi meg azt a további mechanikai hatásoktól.

A vízhólyagképződéssel a bőr lényegében egy természetes párnát hoz létre a további károsodás megelőzése érdekében. A párnázottság két dolgot is jelent: először is védelmet és szigetelést biztosít a bőr mélyebb rétegeinek további károsodásának megelőzéséhez. Másodszor fájdalmas lehet, ami arra ösztönözhet minket, hogy abbahagyjuk azt a tevékenységet, ami a vízhólyagot okozta; ez szintén segít megelőzni a bőr károsodását és az esetleges fertőzéseket.

Mi okozza a vízhólyagot?

A vízhólyagok a lábfejen tapasztalható folyamatos és intenzív súrlódás miatt fordulnak elő, például amikor a cipő kidörzsöli a bőrt, különösen abban az esetben, ha új vagy még merev. A folyamatos kitettség hatására az epidermisz (a bőr külső rétege) elválik az alatta lévő bőrrétegtől, amit szövetközi folyadékkal tölt ki, így jön létre a vízhólyag.

Vízhólyagot a bőr felső rétegeiben okozott károsodás okozhat. Ezért, ha tompa hatás ér minket, például megütnek vagy beleütközünk valamibe, nem keletkezik vízhólyagunk, mivel az ütés ereje áthalad a bőr szövetein.

A lábakon keletkező vízhólyag gyakori okai:

 • Súrlódás / mozgás - ha olyan cipőt viselünk, amely túl szoros vagy túl laza, vízhólyagot kaphatunk. Gondoljunk csak arra, hogy hány lépést teszünk meg egy nap alatt, amely rengeteg dörzsölést és nyomást okozhat egy kisebb, lágy bőrfelületen és károsíthatja bőrünk felsőbb rétegeit.
 • Nedvesség - lábunkon több verejtékmirigy található, mint testünk többi részén. Amennyiben nem viselünk zoknit vagy nem a megfelelő zoknit viseljük, túl sok nedvesség keletkezhet a cipőben, amely mozgással kombinálva súrlódó, égő érzést okozhat. A cipő belsejében lévő bizonyos típusú anyagok - például a bőr - nem engedik szellőzni a cipőt, ami szintén hozzájárulhat a nedvesség kialakulásához.
 • Rosszul illeszkedő / szoros lábbeli - a tényleges cipőméretünknél kisebb vagy nagyobb cipő viselése folyamatos dörzsölést eredményez a nap folyamán. Lábunk alakja továbbá nem feltétlenül egyezik meg a cipő alakjával, különösen, ha merev a cipő.

 

Hogyan kezeljük a vízhólyagot?

Az csak mítosz, hogy a vízhólyagokat azonnal ki kell szúrni, mivel ez fertőzéshez vezethet:

 • Kerüljük a vízhólyag kiszúrását, mivel a benne lévő folyadék (plazma) steril. A vízhólyagnak önmagától kell felszívódnia.
 • Miután a vízhólyag kifakadt, ne szedjük le az elhalt bőrréteget, hanem hagyjuk, hogy önmagától essen le [1].
 • Néha az sem segít, ha a vízhólyag kifakad. Ebben az esetben tartsuk a vízhólyagot tisztán és szárazon az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Mossunk kezet alaposan, mielőtt a kifakadt vízhólyaghoz érnénk.
 • Viseljünk kényelmes cipőt, amely lehetővé teszi a lábak szellőzését. Az edzőcipők vagy a gyöngyvászonból készült cipők kiválóan szellőznek, ezáltal engedik, hogy a verejték elpárologjon.
 • Viseljünk pamutzoknit, amely felszívja a cipőben keletkező nedvességet.

Hogyan előzhetjük meg a vízhólyagot?

A következő módszerekkel könnyedén megakadályozhatjuk a vízhólyag kialakulását:

 • Viseljünk megfelelően illeszkedő cipőt.
 • Viseljünk jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkező zoknit, például pamut vagy "sportzoknit". Kerüljük a szintetikus anyagokat.
 • Naponta cseréljük a zoknikat vagy akár naponta kétszer is, ha sportolunk.
 • Ha lábaink nedvesek lesznek az esőtől vagy verejtékezéstől, azonnal cseréljük le a cipőt és a zoknikat vagy hagyjuk megszáradni lábainkat.
 • Alkalmazzunk Scholl Fresh Step Anti-Perspirant Foot Spray-t a nap elején, melynek háromszoros formulája kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy semlegesítse a szagokat, csökkentse a nedvességet és 24 órás védelmet biztosítson a szagok ellen.

Érdemes orvoshoz fordulni a vízhólyaggal?

A vízhólyagok meglehetősen gyakoriak, különösen akkor, ha sokat sportolunk. A nagy és fájdalmas vízhólyagokat háziorvosunk vagy orvosunk is el tudja fakasztani egy sterilizált tű segítségével, de csak extrém esetekben. Egyébként hagyni kell, hogy magától gyógyuljon meg - ami általában 3-5 nap alatt bekövetkezik.

Mindenképpen keressük fel háziorvosunkat vagy orvosunkat, amennyiben:

 • A vízhólyag rendkívül fájdalmas és mindig ugyanazon a helyen alakul ki
 • A bőr fertőzöttnek tűnik (piros, forró vagy tele van zöld és sárga gennyel)
 • A vízhólyagok önmaguktól megjelennek a fentebb említett okok nélkül
 • A vízhólyag égés vagy forrázás következtében, illetve napégés vagy allergiás reakció miatt alakul ki

Honnan tudhatjuk, hogy a vízhólyag elfertőződött?

A bőr vagy a vízhólyag fertőzött lehet, ha:[2]

 • Pirosnak látszik
 • Meleg vagy égető érzést tapasztalunk
 • A vízhólyag tele van zöld vagy sárga gennyel (az egészséges vízhólyagban tiszta folyadék van)

 

http://www.nhs.uk/conditions/Blisters/Pages/Introduction.aspx

https://beta.nhs.uk/conditions/blisters?WT.mc_id=organic_split