Hogyan kezeljük, illetve előzzük meg a bőrkeményedést

 

Lábaink egész napos terhelésnek vannak kitéve, amint járunk, ülünk és hosszú ideig állunk rajtuk. A téli hónapok során könnyű figyelmen kívül hagyni lábainkat, mivel meleg csizmába rejtjük őket, ezért a hideg időjárásban nagyobb valószínűséggel alakulhat ki bőrkeményedés, mert lábunk még kevesebb figyelmet kap, mint általában. 


Lábaink legalább akkora figyelmet érdemelnek, mint testünk többi része, ezért szezontól függetlenül is nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy jól bevált bőrápoló rutint. Így máris készen állunk a nyári szezonra és azonnal megmutathatjuk csodaszép lábainkat mindenkinek.

Tudjunk meg többet a bőrkeményedésről és arról, hogyan előzhetjük meg a kialakulását

Lábainkon különböző típusú kemény bőr alakulhat ki - ezek egyike a bőrkeményedés. A bőrkeményedés olyan, mint a láb védekező mechanizmusa; kemény bőr keletkezik a láb berepedezett részein, ami védelmet jelent a további sérülések ellen. Ha zokni nélkül hordjuk a cipőt vagy helytelenül járunk, valamint ha túlságosan szoros vagy laza cipőt viselünk, illetve a nedvesség hiánya egyaránt okozhat bőrkeményedést. A magassarkú cipő a másik lehetséges fő bűnös a tyúkszem kialakulásában, melyek kisebbek, mint a bőrkeményedés és a lábujjak külső szélének tetején alakulnak ki - különösen a kislábujjakon. 
A bőrkeményedés általában akkor alakul ki, ha a talpunkon lévő vastag bőr gyorsan kiszárad, és ezáltal durvává és töredezetté válik. A nyomási és súrlódási pontokon válaszul nagy mennyiségű új sejt képződik, majd ezek a területek rövid idő alatt keménnyé és szárazzá válnak a megvastagodott és elhalt bőr miatt, továbbá sárgás színűek lehetnek. 

Ennek eredményeként a láb egyes területein egyenetlen, kör alakú foltok jelenhetnek meg a bőrön, főleg a sarkak vagy a talppárnák területén. A bőrkeményedés általában nem ártalmas, de fájdalmasan berepedezett bőrhöz, illetve bakteriális fertőzésekhez vezethet, továbbá vérezhet is, ha nem kezelik megfelelően vagy rendszeres lábápolás nélkül - bőrkeményedések eltávolítása, nedvességpótlás speciális krémek segítségével - marad. Ennek következtében nemcsak, hogy nem vonzó látvány - különösen a nyári hónapokban, amikor a szandálok oly divatosak - de fájdalmasan kellemetlen lehet, amennyiben súlyossá válik vagy nem kezelik megfelelően.

Lábápolási rutin

A szép és egészséges lábak megtartásához fontos, hogy rendszeresen eltávolítsuk lábainkról a bőrkeményedéseket. Ha bőrkeményedésünk van, manapság már nem kell sokáig szenvednünk vele, mivel a pedikűrös pillanatok alatt eltávolítja a felesleges bőrt. Léteznek azonban olyan lábápolási termékek, melyek segítségével otthonunk kényelmében szabadulhatunk meg a bőrkeményedésektől. 

A bőrkeményedések eltávolításának egyik hatékony eszköze a gyémántkristályokkal ellátott Scholl Velvet Smooth Elektromos Talpreszelő, mely kíméletesen szabadít meg az elhalt hámsejtektől, hogy az alattuk lévő sima, puha bőr láthatóvá váljon. 
Egy jó hidratáló krémmel szintén megelőzhetjük a bőrkeményedést, csak győződjünk meg róla, hogy lábaink megkapják a szükséges nedvességet. A hidratált bőr rugalmasabb, és jobban reagál a lábak mozgására. Ha a bőr hidratált, kevésbé valószínű, hogy repedezetté vagy sérültté válik. Amennyiben szükséges, durva lábainkat puhábbá varázsolhatjuk a Scholl Velvet Smooth Nappali krém mindennapos használatra készült hidratáló vagy a Scholl Velvet Smooth Éjszakai maszk lábápoló pakolás segítségével.