Viszkető lábak: Egyszerű módszerek, melyekkel megszabadulhatunk az idegesítő érzéstől

 

Lábunk bármilyen okból viszkethet, ami eléggé idegesítő. A viszkető érzés megakadályozásával újra a lényeges dolgokra fókuszálhatunk, ezért ha kíváncsiak vagyunk rá, hogyan tartsuk lábainkat szárazon és viszketésmentesen, az alábbi útmutató segíthet a probléma megoldásában!

Viszkető bőr (pruritus) bárhol előfordulhat a testen, de leggyakrabban a lábak és a kezek érintettek. A viszketés érzés bármikor előfordulhat a nap folyamán, de különösen zavaró lehet éjszaka, amikor kevésbé valószínű, hogy megfékezzük a vágyat, hogy megvakarjuk magunkat. Amíg pihenünk, az adrenalin és kortizon termelés csökken, a hisztamin mennyisége viszont nő a szervezetben, mely még rosszabbá teszi a viszketést. A viszkető bőr egyéb lábbal kapcsolatos problémák tünete is lehet, például az atlétalábé.

Mi okozza a viszketést?

A gyakori kiváltó okok között szerepel az extrém száraz bőr - talán a leggyakoribb oka a kiütés nélküli bőrviszketésnek - és a nedves lábak. A kiütések többek között allergiát is jelezhetnek (allergiás kontakt dermatitis) a ruházatra, vegyi anyagokra, gyógyszerekre vagy kozmetikumokra, ezért próbáljuk átgondolni, hogy mit cseréltünk le vagy változtattunk meg az utóbbi időben: ideértve az általunk használt szappanokat, ruhákat vagy mosóporokat. Ugyanakkor a viszketés egyes gombás fertőzések, például az atlétaláb tünete is lehet, de utalhat akár ekcémára, bőrgyulladásra vagy pszoriázisra is.

  • Az ekcéma tünetei közé tartozik a gyulladt bőr, mely extrém viszketést okoz. Vizsgáljuk meg önmagunkat, keressünk átlátszó hólyagokat, vörös és repedezett vagy hámló bőrt. A tudomány mai állása szerint az ekcémában szenvedők bőrének cellái között "rések" vannak, melyek lehetővé teszik, hogy az allergének bejussanak a bőrbe[i].
  • A dermatitisnek számos oka lehet, jóllehet mindig ez a bőr reakciója a súlyos szárazságra, karcolásokra, irritációra vagy egyéb allergénekre. A krónikus dermatitis bakteriális fertőzéshez vezethet, mivel a bőr széthasad.
  • Az atlétaláb egy gombás fertőzés, mely általában a lábujjak között indul és a viszkető, vörös kiütés továbbterjedhet, ha nem kezelik időben. Ha a tünetek rosszabbodnak, a bőr szétrepedhet, mely kellemetlen érzést okoz, és a lábaknak egészségtelen, beteg megjelenést ad.
  • A pszoriázisról azt gondolják, hogy egy autoimmun betegség, de senki sem teljesen biztos a valódi okában. A betegség akkor jelentkezik, ha az egyébként normálisan működő immunrendszer elkezd úgy reagálni, mintha kórokozó támadta volna meg. A tünetek közé tartozik a kivörösödött vagy hámló bőr, illetve a gennyel teli duzzanatok. A psoriasis ismert okai lehetnek:
  • vágások, csípések vagy égési sérülések
  • bakteriális vagy vírusos fertőzések
  • betegségek, melyek gyengítik az immunrendszert
  • stressz
  • szélsőséges időjárási körülmények
  • egyes gyógyszerek

 

Hogyan állíthatjuk meg a viszketést?

Nagy kihívás megtörni a viszketés/vakarás ördögi körét, mert nem túl könnyű feladat, bár a hideg zuhany, kádfürdő és jégakku segíthet tompítani a viszkető érzést. Ekcéma esetén a hidratálás az első lépés, mert segíthet blokkolni az allergén-befogadó bőrhiányosságokat. A vény nélkül kapható gyógyszerek is segíthetnek a tünetek enyhítésében. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, kérjen tanácsot háziorvosától vagy gyógyszerészétől.

Hogyan előzhetjük meg?

A megfelelő lábhigiénia rendkívül fontos, mivel lábainkat anélkül hidratáltan tartja, hogy zsírossá és nedvessé tenné őket. Ezenkívül próbáljunk természetes anyagokból készült zoknit és lélegző, nem szintetikus cipőket viselni. A lábgombásodást az okozza, hogy - akár az izzadságtól, akár a nedves cipőktől - nedves lesz a lábunk. Mégsincs okunk az aggodalomra, mert rengeteg otthon is alkalmazható lábgombásodás elleni termék áll a rendelkezésünkre. Próbáljuk ki a Scholl Lábgomba Elleni Szettet a fertőzés kezelésére, valamint a viszketés enyhítésére és mindig győződjünk meg róla, hogy lábaink teljesen szárazak, mielőtt zoknit vagy lábbelit húznánk.

[i] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/treatment-11/eczema-itching