Javítsuk lábaink állapotát egészséges étrenddel

 

Mindannyian tudjuk, hogy a helyes (vagy helytelen) táplálkozás hatással lehet egészségünkre, de sokan nincsenek vele tisztában, hogy étrendünk komoly hatással lehet lábaink állapotára is. Elsőre kicsit furcsán hangzik, de nem butaság, ha jól belegondolunk. Minden, amit megeszünk, tápanyagként hasznosul az egész szervezet számára és lábaink a testünk része. Ebben a cikkben a Scholl megvizsgálja, hogyan vezethet a helyes táplálkozás egészségesebb lábakhoz, és általánosságban jobb közérzethez.

Kálcium és D-vitamin

Lábunk nagy része csont és a kálcium elengedhetetlen a csontok egészségének megtartásához. A D-vitamin pedig segít a szervezetnek, hogy felszívja a kálciumot. Ha nem viszünk be elég kálciumot és D-vitamint, nagyobb az esélye annak, hogy vékony és törékeny (csontritkulás) csontjaink lesznek életünk során. A csontritkulás súlyos sérüléseket okozhat, ezért fontos, hogy csontjaink erősek legyenek, amikor megöregszünk. Egy másik lehetséges probléma, hogy izomgörcs, fájdalom lép fel lábainkban vagy gyengének érezzük őket.[1]

Hogyan ehetek több kálciumot vagy D-vitamint?

  • A kálcium olyan élelmiszerekben található, mint a tej, sajt és joghurt.[2] Az ilyen élelmiszereknek nemcsak a kálciumtartalma különböző, de olyan káros tápanyagokat is tartalmazhatnak, mint a cukor, ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük a címkét vásárlás előtt. A joghurt nagy mennyiségű kálciumot és D-vitamint tartalmaz, bár a görög joghurtnak (annak ellenére, hogy más egészségügyi szempontból javallott) valószínűleg nem olyan magas a hasznos tápanyagtartalma, mint a normál joghurtoknak. A tejet, sajtot és joghurtot ajánlatos a lehető legtermészetesebb kiszerelésben megvásárolni, hogy elősegítsük az emésztést.[3] Kiváló kálciumforrás továbbá a brokkoli és a kelkáposzta vagy a szardínia és lazackonzervek lágy, fogyasztható csontjai, valamint azon élelmiszerek, amelyek hozzáadott kalciumot tartalmaznak, mint a müzlik, gyümölcslevek, szójaitalok és a tofu. A csomagoláson található címke megmutatja, hogy mennyi hozzáadott kálciumot tartalmaznak az egyes termékek.[4]
  • A D-vitamin megtalálható például a halakban, például a lazacban, a tonhalban és a szardíniában, illetve a tojássárgájában és a marhamájban is (bár jóval kisebb mennyiségben).[5]

Omega 3 zsírsavak

A táplálkozással kapcsolatos legfőbb probléma - mely hatással lehet lábaink állapotára - a gyulladás. Ez okozhat talpi fasciitis-t (közismertebb nevén talpi bőnye gyulladást), ami igen fájdalmas állapot lehet, ha nem kezelik. Számos élelmiszer hozzájárulhat a gyulladáshoz, például a vörös húsokban található telített zsírok és a gyakran használt növényi olajokban, például a kukorica, szójabab és a napraforgó olajban található omega 6 zsírsavak. Az omega 3 zsírsavak viszont csökkentik a gyulladást[6] továbbá fogyasztásuk csökkenti az artériás betegségek és a cukorbetegség kockázatát is. Ezek a betegségek károsak lehetnek, mert a test alsó végtagjaiba vért szállító artériák megsérülhetnek, korlátozva lábainkban a vérkeringést.[7] Amennyiben cukorbetegségben szenvedünk, a vércukorszint fenntartása szintén segít megelőzni a tüneteket, és a fennálló körülmények rosszabbodását.[8]

Hogyan ehetek több omega 3 zsírsavat?

  • A halak, különösen a lazac, kiváló omega 3 források. Bár a legtöbb ember étrendje jóval több omega 6 zsírsavat tartalmaz, mint omega 3 zsírsavat, egy halban gazdag étrend segíthet kiegyensúlyozni a hiányt.[9] Hetente 2-3 alkalommal ajánlatos omega 3 zsírsavakban gazdag halat enni.[10]
  • A növények is tartalmaznak omega 3 zsírokat, például a dió, kendermag, pekándió, és mogyoró kiváló omega 3 forrás.[11] 

Egy másik probléma az elhízás, mely hátrányosan befolyásolhatja lábaink egészségét. Leegyszerűsítve, minél nagyobb a testsúlyunk, annál több nyomást kell elviselnie lábainknak. Ez talpi fasciitis-hoz, sarokfájdalomhoz, bütyökhöz és kalapácsujjhoz vezethet. Az alacsony zsírtartalmú étrend és a rendszeres testmozgás segít megtartani az egészséges testsúlyt, és csökkenti a fenti problémák kialakulásának kockázatát.[12] 

 

[1] http://www.webmd.com/food-recipes/tc/getting-enough-vitamin-d-topic-overview#1

[2] http://www.webmd.com/food-recipes/tc/getting-enough-vitamin-d-topic-overview#2

[3] http://cliftonfootandankle.com/2015/10/strengthen-your-bones-for-healthy-feet-and-ankles/

[4] http://www.webmd.com/food-recipes/tc/getting-enough-vitamin-d-topic-overview#2

[5] http://www.webmd.com/food-recipes/tc/getting-enough-vitamin-d-topic-overview#2

[6] http://www.everydayhealth.com/foot-health/nutrition-and-your-feet.aspx

[7] http://www.everydayhealth.com/foot-health/nutrition-and-your-feet.aspx

[8] http://www.callthepodiatrist.com/foot-care/important-foot-care-information/proper-nutrition-for-healthy-feet/

[9] http://www.everydayhealth.com/foot-health/nutrition-and-your-feet.aspx

[10] http://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet

[11] http://www.builtlean.com/2013/11/27/omega-3-6-9/

[12] http://www.callthepodiatrist.com/foot-care/important-foot-care-information/proper-nutrition-for-healthy-feet