A legjobb módszer a lábszag kezelésére

 

Senki nem akarja, hogy büdöslábúként tartsák számon! Amennyiben este otthon maradnánk filmet nézni, ha cipőt vásárolnánk a barátokkal vagy akár egy bowlingozással töltött este is kínossá és kellemetlenné válhat a lábszag miatt! 

De a továbbiakban nem kell aggódnunk, hiszen rengeteg módon lehet kezelni a lábszagot.

Lábszag

Az orvosi nevén bromodosis-nak nevezett jelenség sokkal gyakoribb probléma, mint gondolnánk. Minden lábon 250.000 verejtékmirigy található [1], több, mint szervezetünk bármelyik részén. 
Az izzadtság önmagában tulajdonképpen szagtalan [2], azaz valójában a verejték és a bőrünkön már jelen lévő baktériumok keveréke okozhat borzalmas szagot. 
Tinédzserkorban és terhesség idején még hajlamosabbak lehetünk a verejtékezésre a hormonális változások miatt [3].Mit tegyünk?

A megelőzés a legjobb módja a lábszag enyhítésének, melyet többféle módon megtehetünk. 

• Fontos a személyes higiénia - ha lábainkat naponta alaposan megmossuk és megszárítjuk, elősegíthetjük, hogy lábaink frissek maradjanak. 

• Szintén nagyon fontos, hogy megfelelő zoknit viseljünk, ami ideális esetben gyapjú vagy pamut anyagú, mivel ezek engedik levegőzni lábainkat, azonban kerüljük a nylon zoknikat, mivel magukba zárják a nedvességet. 

• Ennél is fontosabb, hogy legalább naponta egyszer - ha nem kétszer - zoknit cseréljünk. 
Amennyiben piszkos zoknit veszünk fel a második napon, lényegében újramelegítjük a benne lévő verejtéket, ami kellemetlen szagot okozhat. 

• Jó ötlet, ha kifordítjuk a zoknikat, mielőtt a mosógépbe tennénk őket, hogy alaposan kimoshassuk az anyagot, így az elhalt bőrsejtek sokkal nagyobb eséllyel távoznak. 

• Csakúgy, mint a zoknik, a megfelelő cipő szintén fontos tényező lábaink frissen tartásához! Ha lehetséges, viseljünk bőrből vagy vászonból készült cipőt, mert ezek hagyják lélegezni lábainkat, továbbá próbáljuk meg cipőinket naponta rotálva viselni, mely lehetővé teszi, hogy a viselésük utáni 24 órában kiszáradjanak. Ha összegyűrt újságpapírt rakunk a cipők orrába, a nedves cipő egyik napról a másikra könnyedén kiszárad. 

• Egy másik remek módja, hogy megakadályozzuk az izzadt és büdös lábakat, ha Scholl Lábszagűző cipősprayt használunk. Ez a normál dezodorhoz hasonlóan működik, kivéve, hogy a cipőbe kell permeteznünk, méghozzá használat előtt és azután. A spray azonnal megszünteti a szagokat, és friss, szagmentes cipőt biztosít 24 órán át, valamint minden lábbelihez alkalmas. 

Mindannyian szeretnénk, hogy magabiztosan vehessük le cipőinket, ezért érdemes ezeket a tippeket szem előtt tartani, hogy lábaink frissessége biztosítva legyen, bármit is tartogat számunkra a nap.