ÍGY A LEGJOBB CIPŐT VÁLASZTANI

 

Nincs is annál rosszabb, mint amikor ráébredünk, hogy a boltban felpróbált tökéletes cipőket nem tudjuk hordani, mert fáj bennük a lábunk. Íme egy gyakorlati útmutató, ami segíthet a legjobb cipők kiválasztásában. Csak ne felejtse otthon, amikor legközelebb vásárolni megy!

Zokni

Amikor egy pár cipőt vásárol, ne feledje el olyan típusú zoknival felpróbálni, amilyet megítélése szerint hordani fog velük. Akár mehet olyan zokniban vásárolni, vagy vihet magával egy párat a táskájában.

Hosszúság

Amikor egy pár cipőt vásárol, ne feledje el olyan típusú zoknival felpróbálni, amilyet megítélése szerint hordani fog velük. Akár mehet olyan zokniban vásárolni, vagy vihet magával egy párat a táskájában.

 

Hosszúság

Cipője legyen körülbelül egy centiméterrel hosszabb, mint a lábfeje, mert így gondoskodhat róla, hogy lábujjainak legyen helyük mozogni, és így kerülheti el az esetleges kidörzsölődést. Mérje meg lábfeje hosszát a leghosszabb lábujja hegyéig – és figyeljen oda, mert az nem biztosan a nagylábujja!

Mélység

A felsőrész nem nyomhatja a lábfej felső részét, különösen nem az orrnál. Ez a fajta nyomás ugyanis bőrirritációt, körömproblémákat és lábujjgörcsöket okozhat. A cipő mélysége akkor megfelelő, ha be tudja görbíteni a lábfejét.

Sarkak

A cipő jól illeszkedjen a lábfejre a sarok körül, különösen edzőcipők esetén. Az instabil sarok lehetővé teszi, hogy lábfeje ide-oda csúszkáljon, és kiegyensúlyozatlanná teszi a járását, ami a lábboltozat fájdalmához és bőrirritációhoz vezet.

 

 

 

Talpbetét

Fontos, hogy olyan talpbetétet vagy olyan anatómiailag formázott talpbetéttel ellátott cipőt válasszunk, ami képes a megfelelő alátámasztási pontokon megtámasztani a lábat. A kivehető talpbetéttel ellátott cipők nagyon praktikusak – ezek eltávolíthatók, hogy anatomikus ortotikai talpbetéteket helyezzünk be, illetve szélesebbé tehetik a cipőt, hogy az igazodjon a láb megduzzadásához a nap folyamán.

Bélés

A cipő bélése legyen sima, gyűrődésektől és bármiféle kiemelkedő varrástól mentes. Ez segít elkerülni a bőr bármiféle irritációját vagy sérülését.

Felsőrész

Bármilyen anyagból is készüljön a felsőrész, ügyeljen rá, hogy hajlékony legyen, és ne korlátozza a láb mozgását. Fontos figyelembe venni annak lélegzőképességét is, hogy lábai ne hevüljenek túl és ne büdösödjenek be.

Talp

A talp anyaga legyen könnyű, tartós és jó tapadású. Próbáljon meg olyan cipőt választani, ami védelmet nyújt a földön heverő kövekkel vagy más tárgyakkal szemben, amik megsérthetik/megfájdíthatják a lábát.

Méretre rögzítés

Ha lehetséges, válasszon fűzős, tépőzáras vagy csatos cipőt, hogy annak illeszkedését igényei szerint szabályozhassa.

 

Méret

Lábfejeink 18 éves korunkra teljesen kialakulnak, de méretük és formájuk a kor előrehaladtával vagy terhesség miatt még így is változhat. A cipő formája és fazonja is eltérő lehet. Ezért a legjobb kényelmes fazont választani, hogy jobban idomuljon a lábhoz.

Felpróbálás

Mindig próbálja fel mindkét cipőt: a legtöbb ember lábai enyhén eltérő méretűek, ezért válassza a nagyobb láb méretét. A lábfej kiszélesedik, amikor ránehezedik a testsúly, ezért ügyeljen rá, hogy felállva is megpróbálja a cipőt. Mindig jobb, ha délután vagy este megyünk cipőt venni, amikor lábaink a napi terheléstől kicsit nagyobbak.

Egy apró trükk

Végezetül ügyeljen rá, hogy a boltban sétáljon egy keveset a felvett cipőkben – előfordulhat, hogy még a legpuhább anyag sem biztosít megfelelő kényelmet, amikor a láb mozgásban van. A cipőt legalább 10-15 percig viselje, ezért az egyik lábán hagyja fenn azt a cipőt, ami nagyon tetszik Önnek, és közben próbáljon fel más cipőket, a lehető legtöbbet járkálva az üzletben.