A gombás körömfertőzés korai jelei

 

A gombás körömfertőzés tartós betegség lehet, ha nem kezelik, de ha tisztában vagyunk a korai jelekkel és okokkal, könnyebben felvehetjük a kesztyűt a fertőzés ellen. 


Bár nem minden jel utalhat gombás körömre, nem árt tisztában lenni a tünetekkel és azon tippekkel, hogyan kezeljük őket hatásosan a Scholl segítségével, hiszen a korai szakaszban történő kezelés gyors enyhülést jelenthet az évekig eltartó fertőzéssel szemben.

Gombás köröm - mik a korai jelek?

Ugyanakkor a gombás körömfertőzésnek több jele is akad, melyek a következők: 
• A leggyakoribb jele a fertőzésnek a gombás köröm megvastagodása, valamint elszíneződése. A köröm sárga, fehér vagy fekete színű lesz. 
• Sárga csíkok jelennek meg a körömágy (alsó részén) és a köröm oldalsó részén (ellenőrizzük a levágott köröm darabokat). 
• Érezhető bőrfelhalmozódás és körömtöredékek jelennek meg a körmök alatt. 
• A köröm könnyebben törékennyé válik, mivel egyre töredezettebb. 
• A megvastagodás miatt a körmök alatt idővel apró darabok szakadnak el a bőrtől. 
• Ha a fertőzést nem kezelik, szövődmények, köztük fájdalom és rossz közérzet léphet fel, és a kezelés sokáig eltarthat.

Miért alakul ki?

Egy vágás vagy pici bőrsérülés által a gomba könnyedén bejuthat és megtelepedhet a körömben. A lábkörömben előforduló fertőzést gyakran a lábujjak körüli gombás bőrfertőzés okozza, ami lábgombásodást is okozhat. 

A gomba jól megél és jól szaporodik meleg, nedves környezetben, így a fertőzés nagyobb valószínűséggel fordul elő sportcipők hosszú ideig való viselése után vagy amennyiben lábunk túlságosan gyakran forró, fülledt és nem szellőzik jól. Az uszodák, közös szaunák és a hasonlóan meleg, párás helyszínek szintén a gombák melegágyai. 

A gombás lábfertőzéssel rendelkező emberek mintegy harmada kap el körömfertőzést is. Főként az idős emberek vagy az olyan személyek, kapják el fokozott valószínűséggel a gombás körömfertőzést, akik cukorbetegségben vagy már eleve lábgombásodásban szenvednek. A lábgombásodás általában az ujjak közötti bőrre jellemző betegség, ami ezáltal kipirosodik, pikkelyessé válik és viszketni kezd.

Cselekedjünk gyorsan!

Az egyszerű öngondoskodás hatékony módszer lehet bizonyos esetekben. Például ha nem viselünk olyan lábbelit, amiben lábaink túlmelegednek, ha körmeinket rövidre vágjuk, és a magas szintű lábhigiéniai szabályok betartása mind segíthet megelőzni a gombás körömfertőzést. Ez talán elegendő lehet, de ha gyorsan reagálunk a jelekre és igyekszünk kivizsgálni vagy kezelni azokat, a gyorsaság életmentő lehet. 

Ha tartósan gombás fertőzés jeleit vesszük észre magunkon, amint csak lehetséges, vizsgáltassuk ki magunkat háziorvosunkkal, aki a lehető legjobb ápolást tudja nyújtani számunkra.


Mit tegyünk?

• A Scholl gombás körömfertőzésre kapható termékei segítenek megszüntetni a tüneteket, és a fertőzést kiváltó okot. A gombás körömfertőzésről és kezeléséről itt olvashatunk bővebben. 
• Ha gombás körömfertőzésben szenvedünk, a Scholl Fungal Nail Treatment jó megoldás. Ismerjük meg fel a termékcsaládot. 
• Kezelés után próbáljuk meg lábainkat szárazon tartani. Ezt megtehetjük cipőink felváltva viselésével, illetve olyan zoknik és cipők hordásával, melyek lehetővé teszik a bőr szellőzését. 
• A lábápolási rutin kialakítása és fenntartása elengedhetetlen. A higiénia szintén nagyon fontos, ezért zuhanyozzunk gyakran, és körmeinket mindig vágjuk rövidre. Az általános egészségi állapot fenntartása szintén segíthet sakkban tartani a fertőzéseket. 
• Ne osszunk meg másokkal semmilyen eszközt, amit manikűrhöz és pedikűrhöz használunk, mint például a körömreszelők és az olló. 
• Végül fontoljuk meg cipőarzenálunk cseréjét, szabaduljunk meg a régiektől, és a kezelés ideje alatt ideiglenesen horjunk más lehetőségeket. 

Ha gombás fertőzésünk van és a tünetek a kezelések ellenére súlyosbodnának, tanácsos segítséget kérnünk egy egészségügyi szakembertől. Amennyiben lábujjaink fájdalmassá, vörössé vagy nyirkossá válnak, azonnal forduljunk orvosunkhoz.