Lábaink védelmének legjobb módja, azaz a lábgombásodás megelőzéseA gombás lábfertőzések, mint a lábgombásodás olyasvalami, amiről mindannyian hallottunk már, de azon túl, hogy a lábakra jellemző és kellemetlen lehet, sokan nem igazán tudjuk, mi is ez valójában, és milyen komoly problémákat okozhat. 


Az olyan fertőzések, mint az atlétaláb (hivatalos nevén Tinea Pedis) lényegében a láb gombás fertőzése, melyet a gombák egy csoportja, a lábunkon megtalálható dermatophyták okoznak, melyek az elhalt bőrszövetből táplálkoznak. Ezek váratlan és gyors elszaporodása viszkető, vörös kiütéseket okozhat, melyek pikkelyessé és pelyhessé válnak. Mivel a láb meleg, párás és sötét környezetet biztosít számukra, ezért tökéletes hely ezen baktériumok szaporodásához. 

Ismerjük meg az okokat

A fertőzések oka különböző lehet, de íme néhány a leggyakoribb okok közül: 

Nedves bőr 
Ha a lábunkon még nedves a bőr, amikor cipőt és/vagy zoknit húzunk zuhanyzás vagy úszás után, azzal tökéletes élőhelyet teremtünk a gombák és baktériumok szaporodásához. 

Érintkezésbe kerülünk velük 
Bár a gombák és baktériumok többnyire mindig jelen vannak, ha nagyobb koncentrációban kerülünk velük kapcsolatba, azzal lehetővé tesszük számukra, hogy elszaporodjanak, ezért javasolt elkerülni a közös törölközők, zoknik vagy cipők használatát. 

Mezítlábazás 
Kapcsolódva az előző ponthoz, próbáljunk meg biztosra menni, és elkerülni az olyan helyzeteket, ahol kapcsolatba kerülhetünk a gombával, ami a legnagyobb valószínűséggel a nyilvános zuhanyzókban és medencékben történhet, így mindig viseljünk papucsot vagy zuhanyzáshoz való cipőt ezekben a helyiségekben. 

Túlsúly

A túlsúlyosság egyik mellékhatásaként lábaink jobban izzadhatnak, mely elősegíti a baktériumok és gombák elszaporodását. Ha kissé túlsúlyosak vagyunk, fontos, hogy figyeljünk ezekre a tényezőkre és megbizonyosodjunk arról, hogy nem fenyeget minket lábgombásodás. 

Meggyengült immunrendszer 
Szervezetünk folyamatosan harcol a baktériumok és gombák ellen, melyek a lábgombásodást okozzák, de amikor immunrendszerünk legyengül a hideg és az influenza által, szervezetünk nem lesz képes sakkban tartani őket, és lehetővé válik, hogy a gombák elszaporodhassanak. Akárcsak az előző pont esetén, amennyiben ez igaz ránk, győződjünk meg róla, hogy mindig nagyon óvatosan járunk el. 

A kezelések széles körben elérhetőek, és általában gyógyszereket és gombaellenes készítményeket, mint a Scholl’s Advance Athlete’s Foot Cream tartalmaznak, amit közvetlenül az érintett területen alkalmazhatunk. Ügyeljünk arra, hogy teljesen szárazra töröljük magunkat zuhanyozás után, vigyázzunk törölközőnkre és felváltva viseljük cipőinket, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét.