Tippek a gombás körömfertőzés megelőzéséhez

 

A gombás körömfertőzés a körmök keratin szerkezetét befolyásolja, amiből előbbiek felépülnek. A fertőzést azon gombák felgyülemlése okozza, melyek már eleve a lábunkon élnek, és a tünetek a kozmetikai szépséghibától kezdve egészen a fájdalomig terjedhetnek a fertőzés mértékétől függően. 

Ha későn vesszük észre, a gombás körömfertőzés tartóssá válhat; néhány esetben akár egy évig vagy annál is tovább eltarthat, hogy teljesen megszabaduljunk tőle a kezeléseksegítségével, vagy akár a köröm elvesztéséhez is vezethet. Ezért az a legjobb, ha a legmegfelelőbb higiéniai praktikákat alkalmazva elkerüljük a gombás körömfertőzést.

Mi a gombás körömfertőzés?

A gombás körömfertőzés a lábkörmök betegsége, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a megvastagodott köröm, valamint a körmök elszíneződése (a köröm fehér, fekete vagy sárga színűvé válhat). Ez az elszíneződés gyakran a fertőzés legkorábban észrevehető jele, amit sajnos gyakran figyelmen kívül hagyunk. 

A gombás körömfertőzés először általában fájdalommentes, és a legtöbb esetben nem okoz semmilyen további szövődményt. Amennyiben viszont a fertőzést nem kezelik, fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat, vagy a köröm elvesztéséhez vezethet. A gombás körömfertőzés a körmök egy részére vagy akár egészére is hatással lehet, beleértve a körmök szarulemezét, a körömágyat és a körmök gyökerét. Azokban az esetekben, ahol a fájdalomérzet már kialakult, nehezünkre eshet a cipők viselése vagy a séta. A későbbi szakaszokban a köröm törékennyé válik és egyes darabjai le is törhetnek, vagy a köröm teljes egészében leválhat.

Ismerjük meg az okokat

Annak megértése, hogy mi idézhet elő gombás körömfertőzést, segít elkerülni, hogy a gombás köröm visszatérjen a jövőben. Lényegében a lábainkon felgyülemlett dermatofita gombák (melyek általában az ujjak közötti bőrön találhatók) vezetnek gombás körmökhöz. Vagyis mint ilyen, lényegében a gombák felgyülemlése vezet fertőzéshez. 

A kockázati tényezők a következők: 

• Párás környezet, például uszodák, valamint közös zuhanyzók. 
• Sérült bőr vagy körmök, például megvágott bőr 
• Rossz egészségi állapot, illetve bizonyos egészségügyi kondíciók, mint a cukorbetegség 
• Olyan cipők viselése, melyekben felmelegedik és izzad a lábunk 
• Ugyanazon zokni és cipő viselése napokon át 
• A nem megfelelő lábhigiénia, illetve a lábak és a talpbetétek, vagy zoknik mosásának elkerülése 

Azaz a lábunkról való gondoskodás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a gombás körömfertőzést, de előfordulhat, hogy bizonyos feltételek megléte szintén gombás körmökhöz vezethet (például egy vágás a lábunkon).

 

A gombás körömfertőzés megelőzése

A gombás körmök megelőzése egyszerű, csak ezeket az általános tanácsokat kell szem előtt tartanunk: 
• Keressük meg a korai jeleket, például egy kis elszíneződést a körmökön, ami a fertőzés kezdetére utalhat 
• Tartsuk lábainkat tisztán és szárazon, és viseljünk olyan cipőt és zoknit, melyek lehetővé teszik, hogy lábunk szabadon lélegezhessen 
• Naponta viseljünk tiszta pamutzoknit 
• Próbáljuk meg lábainkat a környezeti hatásoktól távol tartani, de otthon jó választás lehet egy szandál vagy papucs a cipő helyett, mivel lehetővé teszik, hogy lábainkat szárazon tartsuk 
• Gyakran vágjuk le körmeinket, és győződjünk meg róla, hogy mindig rövidek 
• Viseljünk cipőt vagy szandált, ha közös zuhanyzót használunk, például az edzőtermi öltözőben 
• Fontoljuk meg a régi lábbelik lecserélését, és ne viseljük ugyanazt a pár cipőt többször, mint két napon át 

Ha mégis megfertőződünk, vagy csak úgy véljük, hogy elkaptuk a fertőzést, beszéljünk háziorvosunkkal, hogy megtudjuk, mit tehetünk. 
Az egyik lehetséges kezelési módszer a Scholl Lábköröm Gomba Elleni Ecsetelő használata, mely tudományosan bizonyítottan kezeli a gombás körömfertőzést, megölve a körömgombák 99,9%-át. Csak kövessük a csomagoláson található lépéseket, hogy könnyedén leküzdhessük a gombás körömfertőzést.