Tíz tipp, hogy elkerüljük a sarokfájdalmat járás közben

TÖKÉLETES Talpbetétek

 

Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy sarokfájdalomtól szenvedjünk. Tény azonban, hogy sok ember elfogadja a járás során keletkező sarokfájdalmat, mint a mindennapi élet része. Akár tudatában vagyunk, akár nem, a mindennap jelentkező sarokfájdalom nagy terhet ró lábainkra, hozzájárulva a nap végén érzett fáradtsághoz, és akár hosszantartó problémává is fejlődhet, ha nem kezeljük.[1] Vessünk egy pillantást az alábbi tippekre, melyek segítenek kezelni és megelőzni a járás közben jelentkező sarokfájdalmat.

  1. Válasszunk alkalomhoz illő és rendesen illeszkedő cipőt

A megfelelő túracipőnek támogatást kell nyújtania a láb boltozata számára és mérsékelnie kell a talaj és a lábak közötti kölcsönhatást. Ha lapos szandált viselünk, megnöveljük a sarokfájdalom kialakulásának valószínűségét.[2] Fontos továbbá, hogy megbizonyosodjunk arról, a cipő tökéletesen illeszkedik a lábunkra. Jó ötlet, ha picit körbesétálunk az üzletben, mielőtt beruháznánk egy új cipőbe, és győződjünk meg róla, hogy elegendő hely van a cipőkben, és képesek vagyunk mozgatni a nagylábujjunkat sétálás közben.[3]

  1. Talpbetétek mindennapos viseletre

A talpbetét hatékonyan és igen diszkrét módon biztosít extra kényelmet a járás során, anélkül, hogy drasztikus változtatásokat kellene bevezetnünk a ruhásszekrényünkben. A talpbetétek olyan betétek, melyek illeszkednek a cipő belsejébe és lengéscsillapítóként működnek a láb boltozata számára, azáltal, hogy párnázottságot biztosítanak köztünk és a cipő talpa között. A Scholl GelActiv™ talpbetétek az élet minden területére kínálnak megoldást, akár állómunkát végzünk vagy egyszerűen csak egy kis extra kényelemre vágyunk, miközben mindennapi ügyeinket intézzük. Az új Scholl GelActiv™ talpbetét nőknek szintén kifejezetten a magassarkú cipők és egyéb női cipők okozta extra nyomás enyhítésére fejlesztették ki, így tovább tündökölhetünk nőies cipőinkben.

  1. Váltogassuk a cipőket

A cipők mindennapos viselete benyújtja a számlát és csökkenti a cipők nyújtotta támogatást. Ezért jó ötlet, ha gyakran váltogatunk a különböző stílusok között, így cipőnk hatékonyan támogat hosszabb távon is, és kevésbé valószínű, hogy lábaink fáradtak lesznek, mert nap, mint nap lapos cipőt viselünk.

  1. Mezítlábazás kemény felületeken

A nyári hónapok folyamán jó érzés megmutogatni kilakkozott lábujjainkat és minden bizonnyal csábító lehet mezítláb tölteni a napot a strandon, a medencénél vagy csak játszani a fűben. Azonban a mezítlábazás - különösen kemény felületeken - támogatást von el a lábainktól.[4] Ugyanakkor diszkrét módon is adhatunk egy kis extra támogatást nyári szandálunknak, ha kipróbáljuk az új Scholl GelActiv™ talpbetéteket nőknek, melyek extra kényelmet adnak még a nyitott orrú magassarkú cipőknek is. Míg a zárt helységekben való cipőviselést nem mindenki preferálja, érdemes megfelelő támogatottságot biztosítani lábainknak a ház körüli járkálás során is, különösen akkor, ha csempézett padlóval rendelkezünk. Ha nem szívesen viselünk cipőt a házban, fontoljuk meg egy pihepuha papucs beszerzését, mely támogatja és megfelelően alápárnázza lábainkat a szobából szobába való járkálás során.

  1. Reggeli bemelegítés

Talán nem tűnik túlságosan megerőltető feladatnak, hogy elsétáljunk a boltba, mégis jó szokás bemelegíteni lábainkat a napi séta előtt, különösen a sarokfájdalom megelőzése érdekében. A nyújtás egy olyan egyszerű feladat is lehet, hogy labdát görgetünk a lábainkkal két percig. További ötleteketért, hogyan melegíthetjük be lábainkat, mielőtt sétálni indulnánk, tekintsük meg a következő lábtorna tippeket.

  1. Csökkentsük a lábakra nehezedő terhelést

Mindannyian büszkeséget érzünk, amikor úgy döntünk, hogy kihagyjuk a buszozást és inkább besétálunk a munkahelyünkre. Viszont ha nehéz felszerelést vagy könyveket viszünk magunkkal, a lábainkra nehezedő nyomás nőni fog. Minél nagyobb súlyt cipelünk a táskánkban vagy az aktatáskánkban, annál valószínűbb, hogy úgy érezzük, megnövekedett a lábaikra irányuló nyomás. Fontoljuk meg a lábainkra nehezedő terhelés csökkentését azáltal, hogy a felesleges extrákat a munkahelyünkön hagyjuk.

  1. Pihenjünk két séta között

Amennyiben már megtapasztaltuk a sarokfájdalmat, fontos, hogy időt adjunk testünknek a pihenésre. Ha eddig sétálva tettük meg az utat a munkahelyünkig, vegyük fontolóra a busz vagy egyéb közlekedési eszköz igénybevételét, míg nem enyhül a sarokfájdalom. Bár lehet, hogy nem kell kivennünk egy nap szabadságot, magyarázzuk el kollégáinknak, hogy csökkentenünk kell az állva töltött időt. A munkanap végén pedig érdemes időt szánnunk az esti kikapcsolódásra és lábaink pihentetésére (a felpolcolás különösen hatékony lehet).

  1. Válasszunk alternatív útvonalat

Manapság a technológia hatalmas segítségünkre lehet abban, ha gyorsabban szeretnénk eljutni egyes helyekre. Ha sarokfájdalomtól szenvedünk, érdemes csökkenteni a gyaloglással töltött időt új útvonalak felfedezésével. Számos nagyszerű applikáció elérhető okostelefonokra, melyek segítenek megtalálni a legrövidebb útvonalat, előre kikalkulálják az utazással töltött időt és még az útba eső természeti és történelmi látványosságokra is felhívják a figyelmünket. Akár olyan történelmi látnivalót is felfedezhetünk lakóhelyünkön, amiről eddig nem is tudtunk.

  1. Kerüljük a kemény talajt

Akár kutyát sétáltatunk vagy a boltba megyünk, sokszor igen nehéz elkerülni a betonon való sétálást. Azonban a kemény felületeken való járás idővel benyújthatja a számlát.[5] Ezért ha van rá mód, válasszunk inkább füves területeket a gyalogláshoz, ami sokkal kisebb hatással van lábainkra. Ha sokat gyaloglunk fittségünk megőrzésének érdekében, sétáljunk a tengerparton vagy az erdőben.

  1. Törekedjünk egészséges testsúlyra

Ahogy a magunkkal cipelt csomagok súlya, úgy testsúlyunk is nyomásként érződik lábainkon.[6] Az egészséges testsúly fenntartása - általános tanács, amit az orvosok és a szakemberek javasolnak - nemcsak csökkenti a sarokfájdalom kockázatát, hanem fenntartja fittségünket és elősegíti a szervezet azon képességét, hogy felépüljön más húzódások és sérülések után.

A gyaloglás nagyszerű módja, hogy fitten tartsuk magunkat és gyönyörködhessünk a körülöttünk lévő világban. Ha a sarokfájdalom korai jeleit éreznénk, vegyük fontolóra a fenti tippeket, mielőtt a tünetek rosszabbodnának. Amennyiben aggódunk az állapotunk miatt vagy a fájdalom súlyosabbá válna, konzultáljunk orvosunkkal vagy egy ortopédus szakemberrel. Ha lépésről lépésre haladunk, pillanatok alatt a gyógyulás útjára léphetünk.

[1] http://www.medicalnewstoday.com/articles/181453.php

[2] http://www.medicalnewstoday.com/articles/181453.php

[3] http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22534

[4] http://www.medicalnewstoday.com/articles/181453.php?page=3

[5] http://patient.info/health/heel-and-foot-pain-plantar-fasciitis

[6] http://www.nhs.uk/Conditions/heel-pain/Pages/Prevention.aspx