Hogyan befolyásolhatják a hátat a sarokproblémák

 

A sarokfájdalom nemcsak lábainkat érinti, hanem a járás módját is, mely más káros hatásokhoz vezethet, beleértve a háttal kapcsolatos problémákat. Ismerjük meg az alábbi útmutatóból, hogy mik ezek a problémák és mit tehetünk ellenük.

A sarokfájdalom leggyakoribb okai:

  • Talpi fasciitis

A talpi fascia egy erős ínszalag, mely a sarokcsonttól a lábujjakig fut, és egyfajta lengéscsillapítóként működik. A gyakori igénybevétel hatására begyulladhat, ami fájdalmat okoz, mely többnyire a pihenés utáni időszakokban jelentkezik.

  • Burzitisz

Ez az állapot a lábbeli által okozott nyomás miatt, vagy abban az esetben jöhet létre, ha rosszul érkezünk a sarkunkra és égő fájdalmat okoz a sarok hátsó részében, mely általában rosszabbodik a nap folyamán.

  • Sarok sarkantyú

Ez egy csontkinövés, mely a sarokcsonton keletkezik, és a talpi fasciitis-sal hozzák kapcsolatba. Sok talpi fasciitis-ban szenvedő embernek van sarkantyúja is, de bárkinek lehet sarkantyúja ezen tünetek nélkül is.

  • Tarsalis alagút szindróma

A láb hátsó részében található nagy ideg becsípődhet vagy meghúzódhat, gyakran egy ciszta által. A fájdalmat végig az ideg mentén érezhetjük, beleértve a sarokrészt is.

  • Krónikus sarokgyulladás

Ennek oka lehet például a sarok túlságos elvékonyodása vagy az erőteljes sarkonjárás.

  • Aktív életmód

Azok, akik sok időt töltenek talpon a nap folyamán, lábaikat fáradtnak, sajgónak érezhetik, ami később sarokproblémákhoz vezethet. Ha sok időt töltünk állva, próbáljunk meg rendszeres szüneteket beiktatni, és engedélyezzünk lábainknak 10-15 perces pihenőket. A          Scholl GelActiv talpbetét segít csökkenteni a lábakra nehezedő nyomást, és több támogatást nyújt az extra párnázottság által.

 

Miért befolyásolja a hátat a sarokfájdalom?

Általában bármilyen kellemetlen érzés, amit a hátunkban érzünk, abból adódik, hogy természetesen (és néha öntudatlanul) megváltoztatjuk a sétálás/járás módját, hogy megpróbáljunk enyhíteni a sarokfájdalmon. A szokásos testtartás megváltoztatása hamarosan rossz hatással lesz ránk - a porcok elkopnak, az ínszalagok és inak jobban megfeszülnek, mint amihez szoktak, és ha nem teszünk valamit ez ellen, ízületi gyulladáshoz vezethet a probléma. Tehát jó, ha meggyőződünk róla, hogy biztosan kiigazítottuk a helytelen testtartást.

Hogyan kezeljük a sarokfájdalmat?

Jegelés:

Edzés előtt vagy után, illetve hosszan elnyúló aktív tevékenységek után helyezzünk egy jegespalackot a sarkunkra 20 percig.

Nyújtás:

Nyújtsuk meg a vádli izmait a falhoz támaszkodva. Lépjünk hátra az egyik lábunkkal, és szorítsuk le a sarkunkat a földre, majd hajoljunk a fal felé, amíg kényelmes húzódást nem érzünk a hátsó lábszárunkban. Tartsuk ki 30 másodpercig, majd ismételjük meg.

Alternatív gyakorlat:

A futók és kocogók különösen fogékonyak a sarokfájdalomra. Próbáljuk ki rövid időre az úszást, kerékpározást vagy másfajta gyengédebb testmozgást, és mindig használjunk sarokbetétet a sportcipőnkben. Ha a fájdalom újra visszatér futás vagy kocogás közben, hosszú távon jobb, ha megfontolunk egy gyengédebb mozgásformát, illetve ha a fájdalom továbbra is fennáll, érdemes meglátogatni egy ortopédus szakértőt.