Hogyan kerülhetők el a berepedezett sarkak legfőbb okai

 

Berepedezett sarok számos okból kifolyólag előfordulhat, az elegendő nedvesség hiányától kezdve a lábbelinek való kitettségig bezárólag. 

Ha észreveszünk olyan tüneteket, mint például a száraz bőr megvastagodása a sarkak körül, illetve repedezett bőr vagy sarokfájdalom, akkor az okok megismerése segíthet megérteni ezt az állapotot és megakadályozhatja a további visszaesések bekövetkeztét.

A különböző okok

A repedt sarok kialakulásának számos lehetséges oka van. 
Vessünk egy pillantást mindennapi rutinunkra, és ha az alábbiak közül bármelyik is hatással lenne rá, próbáljunk változtatni jelenlegi szokásainkon.

Íme, a leggyakoribb okok, melyek kirepedt sarkakhoz vezethetnek

Hiányzó nedvesség -a leggyakoribb oka a repedt sarkaknak. A talpakon található bőr gyakran száraz, érdes és repedezett. Ez azért lehetséges, mert a sarkakon található bőrben alacsony a verejtékmirigyek száma, bár a faggyú általában elősegíti a bőr puhulását, és megakadályozza annak kiszáradását. 
Ha bőrünk különösen száraz, a kisebb rugalmasság miatt könnyebben berepedezik a bőr, melyet az alábbiak közül bármi tovább fokozhat.. 
• Hiányosságok - az étrendünkből hiányzó vitaminok, ásványi anyagok és cink mind befolyásolhatják sarkaink egészségét. 
• Nyomás - Hosszabb ideig tartó otthoni vagy munkahelyi ácsorgás. 
• Öregedő bőr - A vastag, száraz, hámló bőr a korral elveszíti rugalmasságát, és a bőr repedezései is nagyobb arányban fordulnak elő, ahogy idősödünk. 
• Rendellenességek - a lábgombásodás, pikkelysömör, ekcéma, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség és más bőrbetegségek szintén okozhatnak repedt sarkakat. 
• Elhízás - A súlytöbblet ugyancsak növeli a sarkakra helyezedő nyomást. Ez jelenség a talpak oldalirányú kiszélesedését okozhatja és amennyiben a bőr rugalmatlan, nyomást gyakorol a lábakra, ami repedt sarkakhoz vezet. 

• Nyitott lábbelik - A hátul nyitott szandálok vagy cipők szintén lehetővé teszik a sarkak alatt található faggyúréteg oldalirányú mozgását és növelik a sarkakon kialakuló repedések valószínűségét. A lábainkról való rendszeres gondoskodás különösen fontos, ha nyitott lábbelit viselük. 
• Higiénia - a nem higiénikus körülmények és feltételek további lehetséges okai lehetnek a berepedezett sarkaknak. 
• Víz - A víz eltávolíthatja a bőr felületéről a természetes olajokat és durva és/vagy száraz marad utána a bőr. A nedves területeken, például a fürdőszobában történő hosszabb ideig tartó ácsorgás száraz és repedt sarkakat okozhat. 
• Cipő - A rosszul illeszkedő cipők, hosszú ideig tartó állás vagy gyaloglás miatt bekövetkezett testtartás szintén rossz hatással lehet a sarkakon lévő bőrre. 
• Genetika - A sarkak körüli természetesen száraz vagy vastag, száraz bőr (kallusz) genetikai oka lehet a repedt sarkaknak.

Miért lesz repedezett sarkunkon a bőr?

Akkor alakul ki repedt sarok, ha a sarok körüli bőr széthasad. A szárazság és a nyomás együttesen vezethetnek repedt sarkakhoz, mivel a bőr nem képes fenntartani saját nedvességtartalmát és végül törékennyé válik, ami repedésekhez vezethet.

Mit tehetünk a berepedezett sarkak ellen?

Lábhigiéniánk hidratáló és tisztítószerekkel való támogatása szintén segít megőrizni a bőr rugalmasságát. A Scholl Cracked Heel Repair Cream keratint és 25%-ban ureát tartalmaz, mely hozzájárul a bőr természetes megújulási folyamatához, és már három nap alatt láthatóan csökkenti a repedezett bőrt. 

Próbáljuk ki és meglátjuk, hogy a kirepedt sarkak érezhetően enyhülni fognak. Egy másik tipp, hogy étrendünkbe kalciumban, vasban és a cinkben gazdag élelmiszereket csempészünk. Ez sok esetben javíthatja bőrünk egészségét , de mielőtt megváltoztatnánk étkezési szokásainkat, mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal vagy dietetikusunkkal. 

Ha úgy érezzük, hogy a tünetek továbbra is fennállnak, akár még a kezelés után is, beszéljünk háziorvosunkkal vagy bőrgyógyászunkkal, hogy kiderítsük, milyen egyéb lehetséges okok, illetve meglévő egészségügyi probléma állhat a probléma hátterében.