Mi a kirepedezett sarok oka és hogyan előzhető meg?

 

Bőrünk olyan, mint egy emberi pajzs; védelmet nyújt a szennyeződések és fertőzések ellen, de nem tud megfelelő védelmet adni, ha megsérült. A kirepedezett bőr is betegség. Fájdalmas és esztétikailag egyáltalán nem a világ leggyönyörűbb dolga! 

A kirepedezett bőr apró repedések eredménye, mely a száraz, sérült bőrön fordulhat elő. Ha nem kezelik megfelelően, a kis szakadások könnyen mélyebb repedésekké válhatnak. Ezek a sérülések leggyakrabban a sarkakat érintik, hiszen ez a testrészünk cipeli a test egész súlyát, mivel rajta állunk, és ezáltal szárazzá válik a bőr. A száraz bőr rendszeres eltávolítása nélkül, illetve a nedvesség hiánya miatt a kirepedt sarokbőr gyakoribb jelenség lehet.

Tünetek

A jelenség kezdeti szakaszában a bőr feszülő érzést okoz, ha bármilyen megerőltetésnek tesszük ki a sarkakat. Az intenzív szárazság, viszketés és a bőr érzékenysége gyakran az első jelei a problémának. Az érintett terület sárga vagy barna színűvé válhat és jelentősen megkeményedik rajta a bőr. 
A jelenség előrehaladottabb állapotában a sarok annyira szárazzá válhat, hogy kifehéredik, illetve sárgás vagy vöröses színű lesz és pelyhekben hullik róla a bőr. A repedések olyan mértékben elmélyülhetnek, hogy maga a járás is hihetetlenül nehézzá válik. Ha nem kezelik megfelelően, a kirepedt sarok vérezni kezdhet és megfertőződhet baktériumokkal.

Okok

A dehidratált bőr a kirepedezett bőr egyik legfőbb oka. Miután a nedvesség elvész, a sarok durva, vastag bőrt, azaz egyfajta védelmet kezd el termelni az érintett területen. Ennek eredményeként a bőr túlságosan is védett a gyógyulástól. A folyamat kezdetén a kirepedezett bőr kevésbé zavaró, de idővel fájdalmassá válik a járás, ha nem kezelik azonnal a bőrt. Előrehaladottabb stádiumban a kirepedt sarok viszkethet, fájdalmassá válik és nyomás hatására vérezni kezdhet. 

A bőrkeményedés a másik fő bűnös a durva bőr kialakulásában. Ezek sárgás színű és vastag bőrfoltok, melyek a sérült bőrfelület fölé nőnek, hogy megvédjék a sérülést. Amennyiben kezeletlenül hagyjuk, a bőrkeményedés nyomás hatására szétrepedhet. A hátul nyitott cipők a fő okai a bőrkeményedésnek; mivel nem nyújtanak semmilyen támogatást a láb boltozata számára. A mezítlábazás és a kényelmetlen cipők viselése szintén ronthat a helyzeten. A kiszáradás, a durva szappanok használata és a bőr erőteljes súrolása ugyancsak hozzájárulnak a problémához. 

Egyéb tényezők, melyek a száraz bőr előfordulását elősegíthetik: ásványi anyagok és vitaminok, például a vas hiánya, elhízás, cukorbetegség és a hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés). A krónikus bőrbetegségek, például a pikkelysömör szintén okozhatnak vízhiányos bőrt. Egyéb lehetséges okok a száraz beltéri klíma, a hideg időjárás és a boka befelé dőléséból adódó problémák.

Kezelés

Hatékony módja a sarkak kezelésének, ha úgy akadályozzuk meg a repedezett bőr kialakulását, hogy hidratálót használunk. A Scholl K+ Sarokbőr-repedés krém kreatinnal segít hidratáltan tartani a bőrt és rugalmasságának javításával felpuhítja a kirepedt sarkakat mindössze két hét alatt. Alkalmazzuk a balzsamot naponta kétszer, tiszta, törölközőszáraz bőrön és addig masszírozzuk a lábunkba, amíg teljesen fel nem szívódik. Egy másik alapvető eszköz a száraz bőr elleni küzdelemben a lábreszelő; mely rétegről rétegre távolítja el az elhalt hámsejteket, míg felszínre nem kerül a lágyabb, puhább bőr. 

Ha repedezett bőrről van szó, jobban járunk, ha lábainkat rendszeresen karban tartjuk, ahelyett, hogy ki kelljen kúrálnunk őket. Fontos, hogy lábainkat ugyanolyan gondossággal ápoljuk, mint testünk többi részét. Ha általában szorít minket az idő, a lábainkon található kemény bőrt gyorsan felpuhíthatjuk, ha meleg vízbe áztatjuk őket. Törekedjünk arra, hogy mindig cipőt viseljünk, hogy megvédjük és egyben támogassuk a láb boltozatát és a talppárnákat, de kerüljük a túl laza vagy túl szoros cipőket.