Minden, amit a sarokfájdalomról tudni kell

 

Amikor sarokfájdalomtól szenvedünk, jelentősen megváltozhat mindennapi rutinunk, főleg, ha elfoglalt, aktív életet élünk. Szerencsére vannak olyan módszerek, melyekkel sikeresen kezelhető a sarokfájdalom és újra talpra állhatunk.

Mi a sarokfájdalom?

A sarokfájdalom sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, hiszen minden tizedik ember megtapasztal elhúzódó sarokfájdalmat legalább egyszer az életében. Igaz, ez sokkal gyakoribb olyan középkorú emberek esetén, akik aktív életmódot vezetnek vagy sokat vannak talpon.[1] A sarokfájdalmat többnyire a talpi fascia károsodása okozza; ez az a szövet, amely összeköti a sarokcsontot a többi csonttal a lábunkban. Ha a talpi fascia-t túlterheljük, meggyengülhet, megduzzadhat vagy akár be is gyulladhat, ami állás vagy gyaloglás során fájdalomérzetet okoz a sarokban.[2]

A sarokfájdalom felismerése: Ne hagyjuk figyelmen kívül a korai jeleket

Néhányan nagyon sokat állunk munka közben vagy mozgalmas életet élünk, illetve a napi menetrend betartása is kapkodást igényelhet részünkről (néha akár egy rövidtávú sprintet is!). Azonban, ha a sarokfájdalmat figyelmen kívül hagyjuk, és továbbra is aktív életmódot folytatunk, a probléma hosszú távú károsodáshoz vezethet, ami költséges orvosi kezelést vagy fizikoterápiát tehet szükségessé.[3] Szerencsére vannak olyan korai lépések, amikkel megakadályozhatjuk a sarokfájdalmat és tovább élhetjük mozgalmas életünket. Az első lépés, hogy felismerjük a sarokfájdalom korai jeleit:

  • Fájdalom*

A sarokfájdalom általában izolált fájdalom formájában jelentkezik közvetlenül a sarok alatt vagy a sarok hátsó részén. A fájdalom azonban többnyire nincs jelen egész nap. Néha bizonyos mozdulatok válthatják ki, például a lépcsőzés vagy a lábujjhegyre állás.[4] Gyakran épp a sarokfájdalom az első dolog amit érzünk, amikor megtesszük az első lépéseket az éjszakai alvás után.[5] Bár állapotunk többnyire javul a nap folyamán, a fájdalom ismét előjöhet hosszan tartó álldogálás vagy sportolás után.

  • Egyenetlen járás

A sarokfájdalom gyakran csak az egyik sarokban érződik.[6] Ha azon kapjuk magunkat, hogy megváltoztatjuk a gyaloglási stílusunkat, lehetséges, hogy a fájdalmat akarjuk elkerülni azáltal, hogy nem nehezedik súly az egyik lábunkra. Bár ez enyhítheti a fájdalmat, fontos megvizsgálni annak okát, hogy miért változtattunk a testtartásunkon. Végtére is, lábfejeink erősen kapcsolódnak a lábunkhoz és a hátunkhoz, és a természetellenes testtartás különböző mellékhatásokhoz vezethet a test egyéb részein.[7]

  • Fáradt lábak

Bár a fáradt láb nem közvetlenül a sarokfájdalom tünete, mindenképpen annak a jele, hogy túl sok terhelést rakunk lábainkra, amely idővel sarokfájdalomhoz vezethet. Tehát, ha csak egyszerűen merevségséget érzünk a lábainkban egy hosszú munkanap után, akkor is fontoljuk meg az alábbiakban felsorolt megelőző intézkedéseket, így sokáig megőrizhetjük lépteink frissességét az elkövetkező években.

Lépések a sarokfájdalom kezeléséhez és megelőzéséhez

A sarokfájdalom általában nagy hatékonysággal gyógyítható, különösen, ha korán felismerjük. A legtöbb érintett ember teljesen felgyógyul belőle.[8] Bár ez nem az a fajta betegség, amelyik egyik napról a másikra eltűnik, egy kis türelemmel és néhány egyszerű gyógymóddal hamar újra visszatérhetünk a sétához és akár a futáshoz is.

Kezelés

  • Pihentessük

Mint minden testrész esetében, a pihenés itt is elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Próbáljuk minimalizálni a lábon töltött időt tölt és adjunk magunknak időt lábaink pihentetésére az esti órákban - mindig jó, ha van ürügy rá, hogy újra megnézzük kedvenc filmjeinket! Egyes szakemberek jég alkalmazását javasolják a fájdalom enyhítésére.[9]

  • Nyújtóztassuk ki

A napi ingázást talán nem érezzük sportolásnak, de fontos, hogy rendesen nyújtsunk, mielőtt megkezdenénk napi tevékenységeinket. A vádli- és talpnyújtó gyakorlatok segíthetnek bemelegedni, növelik a rugalmasságot és felgyorsítják a regenerálódást.[10]

Megelőzés

Lehet, hogy még frissek a lépteink, de a sarokfájdalom bármikor felbukkanhat, így jó ötlet felkészülni a jövőbeli problémák elkerülésére:

  • Támogassuk a lábfejeket

Fontos, hogy olyan cipőt viseljünk, mely támogatja a boltíveket és megelőzi a lábakra helyezedő nyomást, valamint lengéscsillapítóként működik, amikor lábunk érintkezik a földdel. Lábbelink rendszeres cserélgetése jó ötlet, és jobb, ha elkerüljük azokat a cipőket, amiknek teljesen lapos a talpa. További tanácsokért - hogy megfelelő cipőt válasszuk, mely támogatja lábainkat - olvassuk el a 'Hogyan vezethetnek a rossz cipők sarokfájdalomhoz' című cikket.

  • Próbáljuk ki a talpbetéteket az extra támogatottságért

Amikor nem a kanapén fekszünk, fontos, hogy lábaink megkapják azt a kiegészítő támogatást, amire szükségük van a nap folyamán. A Scholl GelActiv™ talpbetétek hétköznapokra egész nap segítenek kényelmesen tartani a lábakat, miközben mindennapi tevékenységeinket végezzük. Ha állómunkát végzünk, érdemes megfontolnunk a Scholl GelActiv™ talpbetét fizikai munkához használatát, melyeket kifejezetten hosszú távú támogatáshoz fejlesztettek ki. Azok számára, akik nappal és éjszaka is magassarkú cipőt viselnek, az új Scholl GelActiv talpbetét nőknek ideális viselet, melynek kifejezetten az a célja, hogy kényelmesebbé tegye a magassarkú viselését. Ne feledjük, ha aggódunk amiatt, hogy a sarokfájdalom egyre súlyosabbá válik, mindenképpen beszéljünk egy ortopédus szakemberrel.

  • Könnyítsünk a lábainkra nehezedő terheken

Gondoljunk csak bele, hogy milyen távolságokra visz el a lábunk egy év alatt. Minden megtett kilométer során 90.720 és 136.080 kilogramnak megfelelő nyomás nehezedik a boltívekre.[11] Ugyanakkor a lábunkra nehezedő nyomás minimalizálása segíthet megelőzni a sarokfájdalom kockázatát, például ha aktív életmóddal megőrzött egészséges testsúlyra és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszünk. Vagy könnyíthetünk a mindennap magunkkal cipelt dolgok súlyán. Például, ha diákok vagyunk, a nehéz könyveket a szekrénybe zárhatjuk éjszakára, ahelyett, hogy minden este hazavinnénk őket.

  • Okosan sportoljunk

Amikor futunk, a lábainkra nehezedő testsúly akár meg is hétszerezdőhet![12] Mint a mindennapos viseletre szánt cipők esetén, fontos, hogy olyan edzőcipőt válasszunk, amely megfelelő támogatást és párnázottságot biztosít a talaj káros hatásaival szemben. Attól függően, hogy milyen sportot űzünk, hogy fittek maradjunk, a különböző cipőket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a különböző sportoknak, ezért érdemes beszélnünk egy szakemberrel, mielőtt megvesszük a következő pár edzőcipőt. A talpbetétek, mint a Scholl GelActiv™ talpbetét sportoláshoz extra támogatást és párnázottságot adnak a sportcipőknek, és segítenek, hogy hosszabb ideig aktívan sportolhassunk és elkerüljük a sarokfájdalmat. Végül fontos átgondolnunk, hogy milyen felületet választunk a kocogáshoz vagy focizáshoz. A kemény beton túlságosan megterhelő lehet lábaink számára a füves pályához vagy beltéri padlóhoz viszonyítva.[13]

Szorítsuk vissza a sarokfájdalmat

Míg a sarokfájdalom igen kellemetlen lehet, egy kis türelemmel és néhány életmódbeli változtatással a legtöbb ember teljesen felgyógyulhat belőle mindenféle invazív orvosi kezelés nélkül. Ha a tünetek zavaróvá vagy súlyosabbá válnak, mindenképpen beszéljünk orvosunkkal és tartsuk szemmel a korai figyelmeztető jeleket, valamint tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, még akkor is, ha jelenleg nem tapasztalunk semmilyen fájdalmat. Akár maratoni futást tervezünk a közeljövőben vagy ha egyszerűen csak A-ból B-be kell eljutnunk, vigyázzunk lábainkra, cserébe támogatni fognak minket az elkövetkező években.

 * Fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, amennyiben a sarokfájdalom zavaró vagy súlyosabbá válik.

[1] http://www.nhs.uk/conditions/heel-pain/Pages/Introduction.aspx

[2] http://www.webmd.com/a-to-z-guides/plantar-fasciitis-topic-overview

[3] http://emedicine.medscape.com/article/86143-treatment#d1

[4] http://www.foot-pain-explored.com/heel-pain-causes.html

[5] http://www.nhs.uk/conditions/heel-pain/Pages/Introduction.aspx

[6] http://www.nhs.uk/conditions/heel-pain/Pages/Introduction.aspx

[7] https://www.verywell.com/how-to-walk-walking-posture-3432476

[8] http://emedicine.medscape.com/article/86143-overview#a7

[9] http://www.nhs.uk/Conditions/heel-pain/Pages/Treatment.aspx

[10] http://www.nhs.uk/Conditions/heel-pain/Pages/Treatment.aspx

[11] Scott, A.S. and Fong, E. (2015). Body Structures & Functions, Chapter 6, pp98

[12] http://www.scpod.org/contact-us/press/press-releases/fit-feet/

[13] http://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/get-leg-best-surfaces-run?page=3&cc=GB