Repedezett sarok

Repedezett sarok

 

A bőr olyan, mint egy emberi pajzs; megóv minket a szennyeződésektől és fertőzésektől - de nem képes megfelelően védekezni, ha sérült. A repedezett bőr is egy ilyen jelenség. Fájdalmas, továbbá káros lehet az önbecsülésünkre nézve.

A repedezett bőr apró hasadásokból alakul ki a sarkakon. Ismerjük meg, hogyan segíthet ezen a problémán a hidratálás és egyéb egyszerű trükkök. Olvassunk tovább, hogy megtudjuk, mi valójában a repedezett sarok és hogyan lehet harcolni ellene.

Miért repedezik ki a sarok?

A repedezett sarok vagy sarokrepedés valójában a sarok körüli bőr több apró hasadása. Amikor járás vagy állás közben testsúlyunk a sarkakra nehezedik, a bőr megnyúlik egy kicsit. A nyomás és a szárazság keveréke repedezett sarkakhoz vezethet, mivel a bőr nem képes megtartani nedvességtartalmát, és végül törékennyé válik. Repedezett sarok akkor keletkezik, ha a sarkakon lévő bőr elszakad.

 

Mik a repedezett sarok tünetei?

A jelenség kezdeti szakaszában a sarok megfeszül, amikor nyomás éri. A bőr intenzív szárazsága és viszketése gyakran a probléma első jele lehet. Az érintett terület sárgás vagy barnás színűvé válhat, és hajlamossá válik a bőrkeményedésekre.

A jelenség fejlett állapotában a sarok annyira száraz lesz, hogy fehér, sárgás vagy vöröses színűvé válik, és hámlani kezd. A repedések olyan mértékben elmélyülhetnek, hogy a puszta járás is hihetetlen nehézséget és fájdalmat okozhat. Ha nem kezeljük időben, a repedt sarok vérezni kezdhet és el is fertőződhet.

 

Mi okoz repedezett sarkakat?

A repedezett sarok egyik legfőbb oka a kiszáradt bőr. Miután elvesztette nedvességtartalmát, a sarok védelem gyanánt vastag bőrfelületet növeszt. Ennek eredményeképpen a kirepedezett bőr nem tud rendesen meggyógyulni.

Kezdetben a repedezett bőr még csak kevésbé lehet zavaró, de idővel fájdalmasabbá válik, ha nem kezeljük azonnal. Előrehaladottabb szakaszokban a repedt sarok viszkethet, fájdalmas lehet és akár vérezhet is a ránehezedő nyomás miatt. A repedezett saroknak számos oka lehet. Vessünk egy pillantást az életvitelünkre, és amennyiben az alább felsoroltak közül ránk illik valami, próbáljunk meg változtatni jelenlegi szokásainkon. Íme, a leggyakoribb okok, amelyek repedezett sarkakhoz vezethetnek:

 • Nedvesség hiánya - a repedezett sarok leggyakoribb oka. Talpunk bőre gyakran száraz, durva és repedezett. Ez azért lehetséges, mert a sarkon lévő bőrben kevés verejtékmirigy található. A verejték lággyá teszi a bőrt, és megakadályozza, hogy szárazzá váljon. Ha bőrünk különösen száraz, gyorsabban megjelenik a repedezett sarok, mivel a bőr kevésbé rugalmas, és ez súlyosbíthatja az alábbi tüneteket.
 • Hiánybetegségek - A vitaminban, ásványi anyagokban és cinkben szegény táplálkozás hatással lehet a sarkak egészségére.
 • Nyomás - Hosszú ideig tartó állás otthon vagy munka közben.
 • Öregedő bőr - A vastag, száraz és pikkelyes bőr a korral még jobban elveszíti rugalmasságát, így az ilyen repedések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, ahogy idősödünk.
 • Elhízás - Súlyunk növelheti a sarok alatt lévő zsíros részre helyezkedő nyomást. Ez oldalirányú nyomódáshoz vezethet, és amennyiben bőrünk rugalmatlan, nyomást gyakorol a lábakra, ami repedt sarkakhoz vezet.
 • Nyitott lábbeli - A hátul nyitott szandálok vagy cipők lehetővé teszik a sarkak alatt lévő zsír oldalirányú eltolódását, ezáltal növelik a sarkakon előforduló repedések valószínűségét. Lábaink rendszeres ápolása különösen fontos nyitott lábbelik viselése esetén.
 • Higiénia - További okok lehetnek a nem higiénikus körülmények. Mindig alaposan mossuk, illetve szárítsuk meg lábainkat.
 • Víz - A víz eltávolíthatja a bőr felületén található természetes olajokat, és durva, száraz bőrfelületet hagyhat maga után. A nedves helységekben, például a fürdőszobában való hosszú ideig tartó állás száraz és repedt sarkakat eredményezhet.
 • Rosszul illeszkedő cipők - a hosszú ideig tartó állás vagy a kényelmetlen cipők viseléséből fakadó megváltozott testtartás szintén repedezett sarkakhoz vezethet.
 • Genetika - A sarkak körüli száraz vagy megvastagodott száraz bőr (kallusz) a repedezett sarkak genetikai oka lehet.

 

Hogyan kezeljük a repedezett sarkakat?

A száraz lábak és repedezett sarkak kezelésére különböző gyógymódok állnak rendelkezésre. Repedt sarkak esetében megpróbálkozhatunk egy karbamidot és lanolint tartalmazó hidratálóval. A sarokreszelő rendszeres használata szintén segíthet a sima és puha sarkak elérésében. Amennyiben a repedés nagyon mély vagy fájdalmas, érdemes felkeresnünk egy egészségügyi szakembert.

 

Mit tehetünk a repedezett sarkak megelőzése érdekében?

A repedezett bőrt illetően, lábaink rendszeres karbantartása mindig jobb ötlet, mint a kialakult probléma kezelése. Fontos, hogy ugyanolyan gondossággal ápoljuk lábainkat és ugyanakkora figyelmet kapjanak, mint többi testrészünk. Maradjunk hidratáltak, ezáltal segítjük hidratálni a testünket is.

 • Puhítsuk fel a kemény bőrt, áztassuk lábunkat meleg vízben. Viseljünk olyan cipőt, mely megvédi és támogatja lábainkat, és kerüljük a túl laza vagy túl szoros lábbeliket.
 • A lehető legjobban korlátozzuk a nyílt lábbelik viselését. A zárt cipők segítik megőrizni a bőr nedvességtartalmát.
 • Használjunk Scholl-t:

 

Scholl Cracked Heel K+ krém - Ügyeljünk lábunk fokozott higiéniájára, használjunk hidratálókat és lábradírokat a bőr rugalmasságának megőrzése érdekében. A repedezett bőr kialakulását hatékonyan megakadályozhatjuk egy hidratáló segítségével. A Scholl Cracked Heel K+ krém klinikailag bizonyítottan hatékony sarokbalzsam, és három nap alatt láthatóan csökkenti a repedezett bőrt.

 

Próbáljuk ki, és meglátjuk, milyen gyorsan javul repedezett sarkunk állapota. Naponta kétszer alkalmazzuk a balzsamot tiszta, törölközőszáraz bőrön. Addig masszírozzuk a lábakba, amíg teljesen fel nem szívódik. A bőr helyreállítása után is rendszeresen használjuk az Eulactol Heel balzsamot, hogy megvédjük a bőrt a további kiszáradástól.

Amennyiben a tünetek a kezelés után is fennállnak, beszéljünk háziorvosunkkal vagy bőrgyógyászunkkal annak megállapításához, hogy milyen lehetséges ok vagy mögöttes egészségügyi probléma lehet a repedezett bőr forrása. MINDIG FIGYELMESEN OLVASSUK EL A HASZNÁLATI UTASÍTÁST.

CSAK AZ ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN ALKALMAZZUK. HA A TÜNETEK TOVÁBBRA IS FENNÁLLNAK, LÁTOGASSUNK MEG EGY EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBERT.