Hogyan távolítsuk ela tyúkszemet

 

Tyúkszem a neve a kicsi, kemény, kör alakú száraz bőrnek, mely a lábunkon képződik a bőrre nehezedő túlzott nyomás miatt. 
Általában rosszul illeszkedő vagy túlságosan szűk cipők okozzák, de ugyancsak előfordulhat a különösen csontos lábakon, minthogy azok nem eléggé párnázottak, hogy megakadályozzák a bőr csonthoz való nyomódását, illetve a tyúkszem kialakulását. 

Leggyakrabban a lábakon vagy a talpakon képződik, de gyakorta előfordulhat olyan különböző elváltozások mellékhatásaként, mint a bütyök. Mindkét elváltozás során megvastagodik a bőr, mely a súrlódás okozta feszültségnek kitett lábak válaszreakciója.

Hogyan ismerhető fel a tyúkszem?

A tyúkszemet gyakran összekeverik a bőrkeményedéssel, jóllehet igencsak különböznek egymástól. 
A bőrkeményedések sokkal nagyobbak, mint a tyúkszem, és nincs jól meghatározott kör alakú szélük. 
A tyúkszem kicsi, megsárgult, kör alakú kemény bőr, és ellentétben a bőrkeményedéssel, ami a megvastagodás miatt érzéketlenséggel jár, a tyúkszem nagyon fájdalmas lehet. Rendszerint a talpon, illetve a lábujjak tetején vagy oldalán keletkeznek, de bárhol előfordulhatnak a lábakon.

Mi valójában a tyúkszem?

Amennyiben a bőr egy koncentrált területen összenyomódik, idővel megkeményedik. Eltérően a bőrkeményedéstől, ahol a bőr csak a felszínen lesz kemény, tyúkszem esetén a szövet egészen a csontig megkeményedik. Így minden alkalommal, amikor nyomás helyeződik a tyúkszemre, az az idegekben gazdag területre, vagyis közel a láb csontozatához közvetítődik. Kétféle tyúkszem létezik: a kemény tyúkszem és puha tyúkszem. 

A különbség talán meglepő lehet - a kemény tyúkszem gyakran a kisebb lábujjak tetején tapasztalható, ahol a rossz kiképzésű cipők kidörzsölhetik a bőrt, emiatt lesz kemény tapintású a tyúkszem. A puha tyúkszem a lábujjak között képződik. Ezek a típusú tyúkszemek puhák maradnak, mivel az izzadság nedvesen tartja őket. 
A puha tyúkszemek néha el is fertőződhetnek.

Hogyan előzhető meg?

A tyúkszem megelőzhető, ha megfelelő méretű cipőt viselünk, illetve ha kellő figyelmet fordítunk lábainkra. Ha azt észlelnénk, hogy egy cipő kidörzsöli lábunkat vagy túlzott nyomást helyez a láb egy adott területére, ne viseljük tovább, mert nagyon valószínű, hogy később tyúkszem képződhet lábainkon.


Mit tegyünk, ha tyúkszemünk van?

Az első dolog, amit meg kell tennünk, ha tyúkszemünk van, hogy eltávolítjuk az okát. A tyúkszem nem javul, hacsak a nyomás forrását tartósan el nem távolítjuk. Azaz próbáljuk meg beazonosítani, hogy mi okozta a tyúkszem kialakulását, és győződjünk meg róla, hogy a továbbiakban nem ront a helyzeten. 

Rövid távon - hogy enyhíthessük a fájdalmat és a kellemetlenséget - ajánlott speciális tyúkszem tapaszokat vagy párnákat beszerezni, melyek megszüntetik a területre helyeződő nyomást, ezzel nemcsak megakadályozzák, hogy rosszabbodjon a helyzet, hanem a fájdalmat is enyhítik. 

Ezek a tapaszok azonban nem kezelik a tyúkszemet, ennek érdekében használjuk a Scholl 2in1 Tyúkszem Eltávolító stift terméket. 

Alkalmazzuk napi szinten a lágyító folyadékot, ami lebontja a tyúkszemet képző kemény bőrt, majd háromnaponta egyszer használjuk a kaparót a tyúkszem felső rétegének eltávolításához - ez csökkenti a tyúkszem vastagságát, megszünteti a nyomást, illetve fájdalmat, és öt napon belül látható eredményt biztosít. 
Fedezzük fel a Scholl tyúkszem elleni teljes termékválasztékát.