Körömgomba fertőzés


Mi okozza a körömgomba fertőzést?

Az onychomycosis, vagyis a körömgomba fertőzés egy gyakori állapot, amit egy konkrét gombafajta okoz a köröm felszíne alatt. A gomba közvetlen érintkezéssel, illetve szőnyegek, zoknik, cipők és harisnyák révén terjedhet egyik emberről a másikra. Ezek a mikroorganizmusok nyirkos, meleg környezetben, például közös zuhanyzókban, edzőtermekben és uszodákban növekednek és terjednek. És a cipőink nyirkos és sötét környezete is okozhatja a gombák növekedését a lábujjkörmökön.

Hogy néz ki a körömgomba fertőzés?
Az egészséges körmök simák, rózsaszínesek, és a végükön egy vékony fehér csík látható, míg a gombás fertőzés megváltoztatja a színt és a megjelenést. A kezdetben csak a köröm egy kis részét érintő és elszínező fertőzés fehérré, sárgává vagy barnává, zölddé és akár feketévé is válhat. Ha kezelés nélkül marad, a fertőzés mélyebben is behatolhat a körömbe, a köröm megvastagodását vagy pikkelyesedését okozva, fájdalomhoz és kellemetlen érzéshez vezetve, és – bizonyos esetekben – a köröm is leválhat. A körömgomba fertőzés kezelése alapvető fontosságú, hogy megakadályozzuk annak továbbterjedését a köröm nagyobb területére vagy a láb más körmeire. A kezelésről konzultálhat orvosával, vagy használhat célirányos termékeket.

Miként kezelhető a körömgomba fertőzés?

A körömgomba fertőzés megelőzése érdekében strandpapucs vagy tangapapucs viselésével mindig védjük lábainkat a padlóval történő közvetlen érintkezéstől uszodákban, zuhanyzókban és öltözőkben.

És mindig próbáljuk meg szárazon tartani lábainkat úgy, hogy lélegző lábbelit és olyan zoknit viselünk, ami felszívja az izzadtságot, és gyakran cseréljük ezeket, különösen meleg időben.

A körömgomba fertőzés kezelése hosszú ideig tarthat, és nagyon oda kell figyelni arra, nehogy megfertőzzük az egészséges lábujjkörmöket:

Mindig mossunk kezet, miután megérintettünk egy fertőzött körmöt
Sterilizáljuk a pedikűrözéshez használt eszközöket
Ne használjunk körömlakkot és műkörmöt, mivel ezek hozzájárulhatnak a gombák szaporodásához és terjedéséhez

Az enyhe körömgomba fertőzés kezelésére használhatunk olyan termékeket, melyek kedvezőtlen környezetet teremtenek a gombák számára, kiküszöbölve a problémát és megelőzve a fertőzés továbbterjedését.